VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jarmarku na náměstí vládnou sladkosti a uzeniny

Zlín – Záhony květin, vůně domácích uzenin či nejrůznějších sladkostí a davy lidí na náměstí Míru. Takový je osmý ročník Květinového a farmářského jarmarku ve Zlíně.

18.5.2011
SDÍLEJ:

Květinový a farmářský jarmark 2011, ZlínFoto: DENÍK/Matej Slávik

„Zájem je opravdu mimořádný,“ potvrdil v úterý mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Na přání občanů se květinové slavnosti rozšířily také o potraviny. Estéti i labužníci mohou vybírat u 32 stánků. „Na jarmark navíc zamířilo dalších asi 10 prodejců bez stánku,“ doplnil Dvořák.

Právě pochutiny všeho druhu válcují květiny. „Za menší zájem letos může odložení jarmarku na pozdější dobu. Lidé už totiž rostliny mají doma. Nakupují hlavně v březnu či dubnu,“ vysvětlila prodavačka Alena Mirvaldová. Na tradiční zlínské trhy jezdí třetím rokem. „Nejvíce se prodávají muškáty a afrikány,“ doplnila.

Obdivné pohledy ale zdaleka nepatřily jen květinám. Na domácí klobásy, salámy, čabajky či slaninu se sbíhaly sliny téměř každému.„Neodolal jsem. Všechno nádherně vonělo a na první pohled bylo vidět, že poctivá domácí klobása se nedá s těmi z obchodu srovnat,“ myslí si Michal Novák ze Zlínska.

Největší zájem byl podle prodejce z Břeclavi Bronislava Kašpárka o slaninu a klobásy. „Lidé dávají přednost domácím uzeninám oproti těm, které jsou běžně k dostání v obchodech,“ potvrdil Novákova slova s tím, že domácí výrobci dbají na kvalitu.

Paní královno, trhněte si trdelníkem

Pozornost řady návštěvníků však upoutal také stánek s nezvykle velkými sladkými trdelníky. „Jsou dělané podle maďarsko-rumunské receptury. Ořechový či skořicový je výborný,“ doporučil obchodník Rudolf Máté z Valtic.

Pozornost labužníků však lákal i jeho svérázný projev. „Paní královno, trhněte si ne nohou, ale trdelníkem co nejdříve. Je totiž čerstvě upečený,“ usmál se na starší paní. Všem, kteří zvědavě nahlíželi do zázemí, neváhal práci se sladkostmi přiblížit.

„Na trdlo (předmět, na který se natáčí těsto, pozn. red.) natočíme čerstvé kynuté těsto, poválíme ho v cukru a šup s ním do pece,“ vysvětlil postup. Podle Mátého cukr na trdelníku zkaramelizuje. „Maďaři tomu říkají točený kynutý koláč,“ doplnil zajímavost.

Na jarmarky do Zlína jezdí pravidelně. „Navoníme atmosféru skořicí, vanilkou či kokosem, aby lidé měli krásný den a dobrou náladu jako třeba tato princezna s kočárkem,“ ukázal na kolemjdoucí paní, která se zasmála. „Poslouchám, co zajímavého tu vyprávíte,“ dodala.

S recepturou prý pracuje třetím rokem. „Pochází ze 14. století. Oproti ostatním navíc nemícháme skořici, vanilku, ořech ani kokos. Když někdo míchá tyto ingredience, je to jako slít frankovku, veltlín zelený a třeba tramín červený,“ kroutí hlavou.

Vstupní náklady prý byly finančně velmi náročné, ale za zachování kvality to podle něj stojí. S lidmi Máté komunikuje rád. „Je to jednoznačně přidaná hodnota,“ uzavřel.

Zlíňané milují kešu

Že Zlíňané sladkému jen stěží odolají, potvrdil i zájem o ochucené oříšky v karamelu. „Moc jsem si pochutnala. Dala jsem si je, i když držím dietu,“ zasmála se Petra Hodková ze Zlína.

Poslední dobou však prý lidé nakupují oříšky méně. „Je to pochoutka, kterou člověk nepotřebuje denně. Lidé jsou tak ovlivnění množstvím informací o ekonomické krizi, že mají sklony si oříšky odepřít,“ myslí si prodejce Stanislav Mach z Krmelína u Ostravy.

Přesto se však podle něj prodejem uživí. „Člověk se ale musí pořádně otáčet. Volného času mám minimum,“ doplnil prodejce. Na jarmark jezdí pravidelně. „Zlíňanům chutná nejvíce kešu a mandle v karamelu. V každém městě mají lidé jiné chutě. Například v Ostravě chtějí hlavně arašídy a mandle,“ doplnil zajímavost Mach.

Milovníci tradičních sladkostí si domů odnesli Hořické trubičky. „Jsou opravdu z Hořic,“ potvrdil prodavač Emanuel Sloupský z Prostějova a ukázal na etiketu s emblémem. O trubičky či perníková srdce, která má na stánku, je prý zájem celoročně. „Určitě to není jenom pouťová záležitost,“ myslí si.

Na jarmarku nechyběly ani valašské frgály. Pochutnali si i diabetici. Pro ty jsou totiž k mání koláče slazené glukózou. Zájem o tradiční koláč prý roste. „Zlíňákům nejvíce chutnají hruškové frgály,“ dodala Anna Papšíková, která valašské sladkosti prodávala v tradičním kroji.

Svůj um do Zlína přivezl i výrobce dřevěných, převážně kuchyňských výrobků. „Lidé mají poslední dobou o dřevěné produkty větší zájem. Materiál je totiž kvalitnější, a tak se od plastu vracejí opět ke dřevu,“ vysvětlil Josef Gantinger. Vyrábí hlavně z dubu, buku a habru. „Například z desky se kuchyňské prkénko dá vyřezat za minutu a půl, kdežto třeba vědro může zabrat i hodinu a půl,“ přiblížil Josef Gatinger.

Květinový a farmářský jarmark

Datum konání: 17.05.2011 - 19.05.2011
Čas konání: 08:00-18:00
Místo konání: náměstí Míru
Organizátor: Magistrát města Zlína

Autor: Lenka Bořutová

18.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Lukáškovi zjistili leukémii v pěti letech.
2

Lukášek z Uherského Hradiště bojuje s leukemií. Kostní dření můžete pomoct i vy

Kriminálka muže dopadla až v Thajsku

FOTOGALERIE / Vsetínští kriminalisté se podíleli na vypátrání muže, který se před vězením ukrýval osm let. Dvaačtyřicetiletého podvodníka zadrželi v Thajsku.

Kopeckého určitě nepotrápím, je skromný Kresta

ROZHOVOR/ - Je hvězdou rallyového sportu a o velké zpestření se postaral také na včerejší tiskové konferenci před 47. ročníkem zlínské Barumky. Luhačovický Roman Kresta ji pojede po třech letech, když se na začátku července rozhodl k návratu na tratě. „Chtěl jsem si na chvíli udělat čas sám pro sebe a také jsem cítil motivaci svézt se,“ vysvětlil 41letý řidič Škody Fabia R5.

Zastávka Školní zůstane další týdny v provizorních podmínkách

Náhradní stanoviště zastávky MHD Školní ve Štefánikově ulici ve Zlíně před budovou Kongresového centra budou muset cestující využívat nějakou dobu ještě i po skončení prázdnin, jakkoli se s tím nepočítalo. Investorovi se původní termín rekonstrukce této zastávky nepodaří dodržet.

V areálu kovošrotu v Tlumačově hořela vyřazená cisterna

Požár staré nádrže cisterny v areálu kovošrotu řešili ve středu hasiči v Tlumačově. „Podle oznamovatele došlo při rozřezávání nádrže ke vznícení zbytků asfaltu,“ popsal mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení