Zákazníkům tam nabízejí nejrůznější dorty, zákusky, cukroví, ale také zmrzlinu. A právě na mražené pochoutce mu z celé živnosti záleží takřka nejvíce.

„Nejvíce mě na celé práci těší to, že lidé se k nám na zmrzlinu vracejí. To znamená, že je dobrá," usmívá se kreativní zmrzlinář, který ještě nedávno jezdíval každým rokem do Itálie na pracovní setkání zmrzlinářů z celého světa.

„Když se jej zúčastnili i Japonci, bylo to hodně zajímavé. Dokážou totiž vyrobit zmrzlinu z čehokoliv, dokonce i z různých druhů ryb," usmívá se Buček.

Ve zmrzlinářství prý příliš experimentovat nejde. „Chutě jsou totiž omezené, vyhrát si lze pouze s kombinacemi. Různé příchutě lze vhodně míchat," vysvětluje Buček.

Jeho nejoblíbenější zmrzlinou je ta, která se jmenuje scoop. V uplynulé letní sezoně ji také nabízel zákazníkům. Jedná se o tmavou čokoládu, hodně podobnou nugetě. Odlišná od klasických druhů je ale její výroba.

„K přípravě se používá surovina z Itálie, která se smíchá s horkým mlékem a potom se vymrazí. Vlivem toho zůstává hodně krémovitá. Scoop byla mezi našimi hosty velice úspěšná. Do nabídky ji určitě znovu zahrneme," plánuje Buček.

Prvenství v celosvětovém prodeji zmrzlin drží příchutě vanilka a čokoláda. Nejinak je tomu také ve zlínské cukrárně Dino, kde ji nabízejí točenou.

„Co se týče kopečkové zmrzliny, je nejoblíbenější jogurt s višní a klasika v podání ovocných druhů," dodává zmrzlinář. Cukrárnu v centru Zlína vlastní jeho rodina už od roku 1936. V roce 1951 podnik znárodnili komunisté a v roce 1991 jim byl v restituci vrácen zpátky.

„Rozhodli jsme se tehdy s maminkou, že v tradici, kterou založil její tatínek a můj dědeček, budeme pokračovat. Umím si představit, že bych dělal i něco jiného, ale jsem tady spokojený," uzavírá Buček.

Úspěchy zlínské cukrárny Dino

Zlínská cukrárna Dino získala také ocenění v soutěži Czech Gastronomy Awards 2012, kde byla vyhlášena nejlepší cukrárnou Zlínského kraje, a to na základě hlasování zákazníků.

Zlínský deník se ptal: Jíte v zimě zmrzlinu?

Pavla Čalová, 37 let, balička, Březová: Já zmrzlinu moc ráda nemám, jím ji jen velice málo. Já mám raději spíše horké maliny.

Luděk Pavézka, 63 let, výtvarník, Zlín: Já zmrzlinu nejím ani v zimě ani v létě, protože mi nechutná.

Martina Fojtíková, 28 let, mateřská dovolená, Otrokovice: Zmrzlinu jím nejvíce v zimě. Mám na ni nejvíce chuť. Když prý člověk jí v zimě zmrzlinu, bacily se tak nedrží.

Michal Halaška, 25 let, student, Zlín: Zmrzlinu moc nemusím. V létě si na ni občas někam zajdu, v zimě ji ale vůbec nejím.