Město Luhačovice zavedlo přesná pravidla pro vzhled posezení. Místní podnikatelé tvrdí, že to s nimi nikdo neprobíral

„Nelíbí se mi to vůbec!" říká.

Město Luhačovice rozhodlo již v dubnu 2015 o jednotném vizuálním stylu restauračních zahrádek. Rada města následně zveřejnila pravidla na internetu.

„Záměrem bylo dosáhnout sjednocené estetické kvality těchto zařízení coby součásti veřejného prostoru v památkově chráněném území," sdělila Deníku Lucie Suchánková z odboru vnitřních věcí Městského úřadu Luhačovice.

„Nikdo s námi o tom nemluvil, museli jsme se podřídit, i když naprostá většina majitelů restaurací s nařízením nesouhlasí," říká Jílková.

Podle ní by stačilo předzahrádky trochu vyvýšit a okrášlit květinami, protože lázeňští hosté chtějí více soukromí.

„Chodí sem milenci, kteří si nepřejí být okukováni," usmívá se Jílková.

Mnozí hoteliéři a majitelé kaváren museli odstranit markýzy, tuje i reklamní tabule.

„Od července 2015 platí na území města nařízení, kterým se zakazuje reklama šířená na veřejně přístupných místech mimo provozovnu. Záměrem města bylo mimo jiné omezit množství reklamních cedulí a stojanů s oděvy, které zabíraly značnou část pěší zóny," vysvětluje Lucie Suchánková.

Majitel cukrárny s pekárnou Merkur Robert Košař se potýká zejména s nerovným povrchem.

„Já jsem si přál, aby předzahrádky měly pódium, když se rozlije káva nebo něco upadne, ať to není na dlažbě. Navíc je to křivé a budu muset stoly nechat nějak podbít od stolaře," myslí si.

Vadí mu, že město s provozovateli nic dopředu neprojednalo. „Nikdo mě nikam nepozval, naopak já jsem musel zavolat na město a zjišťovat, co a jak bude. Beztak na mé připomínky nebrali zřetel," zlobí se Košař.

Vedení Luhačovic však tvrdí, že proběhlo několik schůzek a setkání a občané měli možnost vyjádřit své názory.

„Myslím, že s většinou dotčených se mluvilo a nějaká diskuse proběhla," potvrdil radní Stanislav Duháň. Domnívá se, že není třeba věšet hlavu a házet flintu do žita.

„Jsem přesvědčený, že když se provozovatelé dohodnou a budou postupovat jednotně, tak ještě mohou dostát změn k lepšímu. Osobně nejsem s aktuálním stavem úplně spokojený a bylo by dobré, aby se majitelé předzahrádek sjednotili, a mohli tak na městě jednotně prezentovat své výhrady," tvrdí Duháň.

Najdou se ale i podnikatelé, kteří změny přivítali. „S novým vzhledem zahrádek nemáme žádný problém," svěřuje se majitelka Ice Cafe Pavla Polišenská: „Zrušili jsme staré posezení a umístili vše na zem, tedy na nově opravenou pěší zónu. Je to teď více vzdušné a líbí se nám to."

Někteří hoteliéři, stěžující si na nový vzhled předzahrádek, nechtějí město příliš kritizovat, aby si pak policie „nezasedla" na jejich provozovny a příliš často je nekontrolovala.

„Snažíme se především přilákat k nám hosty, potěšit je a vyjít jim maximálně vstříc. Za to by nám mělo město poděkovat," domnívá se Jílková.

MARCELA KANIOVÁ