Zájem cestujících o SMS jízdenku po prvním měsíci provozu roste

Cestující ve Zlíně a Otrokovicích si začali kupovat SMS jízdenky hned od 1. července. V prvních dnech se denní počty prodaných SMS jízdenek pohybovaly kolem stovky kusů, po měsíci už se tento počet zvyšuje na téměř dvojnásobek.

Své zákazníky si novinka našla

„Přesvědčujeme se, že i v našich městech si tento způsob úhrady jízdného najde svůj segment cestujících, kteří mu budou dávat přednost. Ještě větší zájem o SMS jízdenky očekáváme s příchodem nového školního roku, až začne MHD využívat opět více žáků a studentů," uvedl vedoucí dopravního úseku Dopravní společnosti Zlín Otrokovice (DSZO) Pavel Nosálek.

Zkušenosti z jiných měst, kde se SMS jízdenky používají už delší dobu, ukazují, že tuto formu úhrady jízdného volí kolem pěti procent cestujících.

Jediná reklamace, kterou zatím provozovatel SMS jízdenek pro DSZO dostal, se týkala marné snahy jedné cestující získat SMS jízdenku, když zadávala chybně text objednávkové SMS.

Místo textu čtyř písmen „DSZO" cestující chybně zadávala „DSZ0", tedy tři písmena a číslici nula. V takovém případě nemohla SMS jízdenku získat, ale ani se jí částka 20 Kč za jízdenku na účtu mobilního telefonu nezapočítala.

Pozor na zadávaný text

„Na tento možný zdroj chyby chceme proto cestující zvlášť upozornit. V objednávkovém textu SMS jízdenky se nevyskytuje číslice nula, ale písmeno O," zdůraznil Pavel Nosálek.

Připomněl rovněž, že je také bezpodmínečně nutné nastoupit do vozidla až po obdržení SMS jízdenky do mobilu, k němuž dochází zpravidla za 90 sekund po odeslání SMS objednávky. Cestující, kterému ještě nedošla SMS jízdenka, i když už odeslal objednávkovou SMS, je stále považován za cestujícího bez jízdenky.

Platnost SMS jízdenek při kontrole jízdních dokladů bez problémů ověřují revizoři. S pokusy o falšování SMS jízdenek nebo jejich nedovolené přeposílání se zatím nesetkali. (poh)