A důvod? Sem se totiž svážely všechny kabelky určené pro charitativní akci s názvem Kabelkový veletrh. Letos již potřetí.

„Letošní výtěžek kabelového veletrhu poputuje na zakoupení bílé techniky a také na zakoupení terapeutické houpačky pro seniory," přiblížila fundraiserka zlínské Naděje Zuzana Šlúchová.

Ta také stojí za myšlenkou kabelkový veletrh uspořádat. Ale ještě předtím, než se dnes zastaví provoz ve Zlíně, protože většina zlíňanek si tuto nádhernou akci nenechá ujít, je potřeba se na vše důkladně připravit.

Kabelky posílají 
z celé republiky

A tak poslední den před kabelkovým veletrhem panuje v Domě pokojného stáří na Jižních svazích čilý ruch a shon. Vždyť ještě zbývá doladit spoustu věcí. Přicházejí poslední ženy, které mají náruče plnou kabelek. Kabelky, které již tak moc nenosí, přesto je jim líto je vyhodit.

„Mají tak jistotu, že jejich kamarádky a důvěrnice neskončí v popelnici. Mohou udělat ještě radost jiným ženám a navíc poslouží dobré věci," usmívá se i přes spoustu povinností, které ještě musí v neděli splnit Zuzana Šlúchová.

Spolu se svými kolegyněmi není téměř mezi hradbami krabic plných kabelek ani vidět. Kabelkový veletrh se těší velké oblibě, ať už mezi těmi, kdo se na něj nezapomenou přijít podívat, tak hlavně mezi těmi, kteří se chtějí podělit.

„Zuzi, kam mám dát tady tu krabici?" ptá se Renata Očadlíková. „Postav ji tam vedle té velké, dáme je do skladu," poradí Zuzana Šlúchová své kolegyni.

„Kabelky třídíme a cenujeme již měsíc. Jsme ale rádi, vždyť kabelkový veletrh by bez podpory veřejnosti nemohl vůbec vzniknout. Co mě těší je, že lidé posílají kabelky z celé České republiky," raduje se fundraiserka.

Kolem dokola je spousta práce, ale i když jsou v neděli na ni jen ve třech, tak jim jde práce od ruky. Každou kabelku, zkontrolují jestli je v pořádku, čistá a nemá třeba rozbité zapínání. Poté se do ní vloží noviny a cenovku. Takto připravené kabelky ukládají do krabic. Ty plné krabice kabelek putují do přilehlého skladu Naděje.

Obslouží vás 
16 dobrovolnic

Kabelky a boty patří k sobě a každá žena zcela jistě řekne: „Kabelek a bot není nikdy dost." Proto mezi nachystanými kabelkami nechybí ani boty, bižuterie, nebo velikonoční vajíčka, která jsou oděna do jemné barevné háčkované pavučiny.

„Ty nám udělala jedna kolegyně a na veletrhu se budou prodávat," poznamenala Zuzana Šlúchová. Ale to už dál ukazuje na černá trička s logem kabelového veletrhu. „Nechali jsme je vyrobit speciálně na tuto akci a budeme v nich na veletrhu prodávat." vysvětluje fundraiserka.

„Velmi oceňuji spolupráci se Zlínským deníkem, vážím si vstřícnosti, ochoty a mediální podpory našeho partnera," prohlásila Zuzana Šlúchová. Při této příležitosti pochválila i práci zaměstnanců Naděje. „Do organizace kabelkového veletrhu se zapojili různou mírou a já jsem za to moc ráda," dodala.

Ale to už opravdu zbývá kolem kabelek doladit poslední maličkosti. Třeba igelitové tašky nebo větší nákupní tašky, které ženy jistě ocení, vždyť až si nakoupí kabelky, budou je muset do něčeho dát. Celkem se vystřídá za pulty plnými kabelek šestnáct dobrovolnic. Ale to už se nedělní ráno přehouplo do odpoledne.

Garáž je uklizena a vedle ve skladu se majestátně tyčí hradby krabic plných kabelek. Čekají na pondělní den, kdy znovu udělají někomu radost a to dvojnásobnou