Nad přehradou bude tři dny znít country

Podevatenácté bude o prvním srpnovém víkendu žít okolí přehrady Bystřička festivalem Starý dobrý western. Jedna z největších tuzemských přehlídek country a bluegrassové hudby se letos rozroste na tři scény a program potrvá tři dny.
Program začne na scéně letní kino v pátek od 16 hodin vztyčením festivalové vlajky. Představí se kapely A.M.Úlet, Stráníci, Holátka a v podvečer pak Věra Martinová s kapelou.

„Od osmé večerní se mohou návštěvníci festivalu těšit na tradiční páteční country bál pod širým nebem ve společnosti pořádající kapely Gympleři a věrně zpívajícího i vypadajícího uskupení Michal Tučný Revival Plzeň,“ přiblížila zpěvačka kapely Gympleři Petra Vaňková.

V sobotu 5. srpna bude hudba znít hned na třech místech. Už od 10 hodin ráno na nové scéně Kemp Ranč, od 11 hodin na scéně U Mokrošů a ve 13 hodin opět zahájí program také největší scéna letní kino. „Tady zahájíme koncertem hudebníka, písničkáře a dvorního textaře Marie Rottrové Jaroslava Wykrenta s kapelou,“ uvedla Vaňková.

Doplnila, že během druhého festivalového dne se na pódiích vystřídají například také kapely Neznámi (SK), Willie Jones Band (USA, SK), Monogram, Tarso Miller Trio (Brazílie), Pavlína Jíšová & Bababand a mnoho dalších.

DOPROVODNÝ PROGRAM TAKÉ VE STYLU COUNTRY

Během sobotního večera potěší návštěvníky festivalu AG Flek, Allan Mikušek (SK) či mezinárodní formace Songs of the Fall (USA, SK). „Tu tvoří banjistka a zpěvačka Cia Cherryholmes a kytarista a zpěvák Stetson Adkisson. Jejich doprovodná kapela je složena ze známých slovenských hudebníků,“ prozradila Petra Vaňková.

Sobotní program na scéně letní kino uzavře kapela Rangers Band se známými hity kapely Rangers.

Premiérově se bude letos hrát také v neděli. Dopoledne bude otevřená nová scéna Kemp Ranč.

Vedle pestrého hudebního menu se mohou návštěvníci Starého dobrého westernu těšit také na stylový doprovodný program, ukázky country tanců a westernových dovedností. Během soboty dojde již tradičně také na předání ocenění Association for Main Scene of Country Music. Pro děti bude ve spolupráci se vsetínským Rodinným a mateřským centrem připravený dětský koutek.

Starý dobrý western za léta své existence získal řadu pravidelných návštěvníků. „Pro mne je to víkendový odpočinek. Setkání s kamarády i neznámými lidmi naladěnými na stejnou notu. Kohokoliv potkám při cestě areálem, je ochotný, usměvavý a dobře naladěný. Ležím na dece, mám po ruce dobré jídlo a pití a k tomu všemu hraje muzika, kterou mám rád,“ popsal atmosféru Pavel Kolář z Jeseníku u Nového Jičína.

KRÁSNÉ STAVBY S KRÁSNOU HUDBOU

Kdy: neděle od 18.00
Kde: Poutní chrám Narození Panny Marie ve Štípě
Za kolik: 200 Kč
Spolek Václava Hudečka pro pořádání houslových kurzů zve u příležitosti Akademie Václava Hudečka na koncert Krásné stavby s krásnou hudbou. Kromě houslového virtuosa se představí na housle Iva Kramperová a Markéta Klodová, Pavel Svoboda na varhany, Marek Zvolánek na trubku. Umělecký vedoucí je Josef Krečmer.

VETERÁNEM NEJEN KROMĚŘÍŽSKEM

Kdy: sobota 5. srpna
Kde: Velké náměstí v Kroměříži
Setkání autoveteránů, jehož hlavní součástí je orientační jízda regionem. Lidé se mohou pokochat historickými vozy na náměstí od 8:30, o dvě hodiny později se auta vydají na okružní jízdu přes Hulín, Pravčice, Rymice, Holešov, Ludslavice, Tlumačov, Kvasice, Novou Dědinu, Kudlovice, Babice a Velehrad a odpoledne pak přes Bunč, Kostelany, Zlámanku, Drahlov, Jarohněvice a Vážany zpět do Kroměříže.
„Setkání se účastní automobily, motocykly a užitková vozidla do roku výroby 1945 a vozy vybrané technickou komisí,“ řekl za pořadatele František Kudela z kroměřížského Veterán klubu, připraven bude i doprovodný program.

BRODSKÉ PIVO OSLAVÍ I HORKÝŽE SLÍŽE ČI ALKEHOL

Kdy: sobota od 15.00
Kde: Pivovar Uherský Brod
Za kolik: 190 korun v předprodeji, 250 korun na místě
Horkýže Slíže, Škwor, Alkehol nebo UDG. To je jen část hudebního programu, na který se mohou těšit všichni, kdo v sobotu dorazí na Slavnosti Pivovaru Uherský Brod. Na třech pódiích, kde se vystřídá devět kapel. „Hudební program bude stát skutečně za to, celkem se představí devět kapel. Akce ale nebude jen o hudbě, ale samozřejmě také o dobrém pivu. Během slavností bude možná také prohlídka pivovaru,“ řekl Tibor Nechala, obchodní ředitel Pivovaru Uherský Brod.

JÁNOŠÍKŮV DUKÁT

Kdy: 4. až 6. srpna
Kde: Valašské muzeum v přírodě Rožnov p. R.
19. ročník Mezinárodního festivalu slovenského folkloru Jánošíkův dukát nabídne více než 20 souborů a skupin z ČR, které se věnují slovenským lidovým písním a tancům, i soubory a sólisty ze Slovenska a krajanské soubory z Chorvatska, Maďarska, Polska a Srbska. Součástí festivalu je výstava Krojované miniatury a 17. ročník mistrovství Valašského království ve stloukání másla. Páteční program začíná v 16.00, sobotní v 9.30 a nedělní v 10.30 hod.

Další tipy ze Zlínska

ZÁMECKÝ FESTIVAL JÓGY A WORKSHOP

Kde: zámek Zlín
Kdy: celý víkend
Za kolik: od 100 Kč
Oč jde: 10 lektorů, 12 lekcí cvičení, program pro děti zdarma

VYROB SI VLASTNÍ FILM

Kde: Filmový uzel Zlín
Kdy: sobota i neděle od 14 do 17.00
Za kolik: děti, studenti a senioři 89 Kč, dospělí 129 Kč
Oč jde: víkendový workshop animace pro veřejnost

Další tip z Kroměřížska

PORTÁŠŮV OHEŇ

Kdy: sobota 5. srpna
Kde: na louce Klapinov nad Rusavou
Oč jde: tradiční akce Valašského sboru portášského

HOSTÝNSKÁ 50KA

Kde: v okolí Bystřice pod Hostýnem
Kdy: sobota 5. srpna
Oč jde: cyklomaraton pro širokou veřejnost

DEN MÚZ 2017

Kde: hrad Cimburk
Kdy: sobota od 14.00
Oč jde: tradiční setkání umělců a řemeslníků

Další tipy z Valašska

LUCIE REDLOVÁ

Kde: Penzion Pod Pralesem, V. Karlovice
Kdy: pátek od 19.00
Vstupné: dobrovolné
Oč jde: Lucie Redlová s kapelou Garde na Karlovském hudebním létě

TRACY BRUEN (Irsko)

Kde: terasa zámku Žerotínů, Val. Meziříčí
Kdy: v sobotu od 19.00
Za kolik: zdarma
Oč jde: koncert vítězky ankety Galway’s Original Solo Artist of the Year 2015 z irského Galway.

Další tipy ze Slovácka

NECKYÁDA NA SALAŠI

Kde: požární nádrž na Salaši
Kdy: sobota od 13.00
Za kolik: zdarma
0č jde: soutěž roztodivných plavidel a přejezd úzké lávky

TATA BOYS

Kde: Masarykovo náměstí v Uh. Hradišti
Kdy: sobota od 20.00
Za kolik: zdarma
Oč jde: koncert

CHARLESTON VE VLČNOVĚ

Kde: Amfiteátr V Jamě ve Vlčnově
Kdy: sobota od 18.00
Za kolik: dobrovolné
Oč jde: hraje skupina Jazzubs, zatančí skupina Crazy Flappers