22. dubna 1945 přijelo do Loučky nacistické komando. Jejich cíl? Vyhladit vesnici jako odvetu za útoky partyzánů na německé vojáky. Jen několik dní před tím stihl tento krutý osud nedalekou Ploštinu a den na to zase Prlov.
„V Loučce se ale stalo něco, nad čím nechápavě kroutí hlavou i historici. Ten hrůzný rozkaz nebyl splněn. Proč se tak stalo? O tom se dodnes vedou různé dohady," řekl jeden z členů spolku Pavel Maček.

Kapli fandí i mladí

O této neslýchané události před třemi lety natočili i historický dokument Loučka 1945-Místo, kde se lidé znovu narodili. „I díky natáčení jsme si uvědomili, že bychom měli Bohu poděkovat za to, že se obyvatelům nic nestalo," prohlásil další člen spolku Josef Kořenek. Kaple by zároveň měla být novým středem obce a sakrálním prvkem, který zatím ve vesnici chybí.

Tamní domov pro seniory už sice kapli má, vhodné místo pro slavnostní mše to však podle není. I samotný ředitel domova František Anders stavbu nové kapličky vítá: „Byl by to jistě přínos pro občany, protože u nás je převážná většina věřících," zhodnotil Anders.

K nápadu se prý kloní i drtivá většina obyvatel obce. „Já jsem pro. Na návsi nic podobného není a chybí to tu. Když se chceme modlit, musíme u kříže na návsi. Ale to není dobré místo, protože hned vedle jezdí auta," řekla například jedna z tamních seniorek, která bydlí na dohled od návsi.

„Já i manžel tu myšlenku podporujeme. Je zajímavé, že ji chtějí prosadit hlavně mladí. Kaple bude dobrá hlavně pro starší, kteří jinak musejí chodit do domova důchodců, kde jsou ale stísněné prostory a těžký vzduch. Tak snad se na to najdou peníze," doufá další ze starších obyvatelek Loučky.

Finance na zbudování kapličky hledají její iniciátoři formou příspěvků od dárců a benefičních akcí. Patřil mezi ně například svatováclavský košt burčáku, vánoční výstava Betlémů nebo fotbalové utkání profesionálních hokejistů s fotbalisty z Loučky. Vybráno už prý je několik desítek tisíc korun.

O samotné podobě kaple však zatím jasno nemají, architekta plánují oslovit
po prázdninách. Umístěna má být na travnaté ploše na návsi za autobusovou zastávkou. Kdy se tam s pracemi začne však spolek zatím neví. „Byl bych samozřejmě rád, kdyby to bylo co nejdříve," doufá Maček. První symbolický krok už udělali. Na národní pouti na Velehradě nechali minulý týden posvětit její základní kámen.

MICHAELA BARTOŠOVÁ