Situaci začala rázně řešit až při nástupu do školky. Praktická lékařka v její obci jí napsala doporučení na psychologické vyšetření. Zlínská doktorka pak u tehdy tříleté Viktorky diagnostikovala středně těžkou až těžkou poruchu autistického spektra. Rodině doporučila obrátit se na Středisko rané péče Educo Zlín, které jim nabídlo terénní pracovnici. Ta k nim domů doteď jezdí zhruba jednou za šest týdnů.

„V té době už dcera byla až moc agresivní, hyperaktivní. Každá návštěva jinde ji vytrhla ze stereotypu, byl to problém. Ze školky utíkala," popisuje maminka.

Zlínské středisko rané péče jí prý hodně pomohlo. V začátku například vysvětlit, co je to autismus, jak se vyrovnat s postižením, navázat kontakty s jinými rodinami.

„Pomohli nám i ohledně nutné bezlepkové stravy, nabídli semináře, přednášky. Kdo se s autismem nikdy nesetkal, neví, co to je za dřinu. Měli jsme problém s dcerkou jít třeba i do obchodu, do restaurace. Nyní jí je pět a půl, stále nemluví. Naše komunikace s ní se odehrává pomocí gest a obrázků. Středisku vděčíme za mnohé. Poradili nám, pomohli vyřídit třeba i příspěvky, dávky sociální péče. A pomáhají pořád," je ráda Markéta Ganjuškinová.

Rodina ze Střílek je aktuálně jednou z 96 rodin z celého Zlínského kraje a okrajové části Olomouckého, které pomoc Střediska rané péče Educo Zlín využívají. Kapacita zařízení je 100 rodin.

Letos poskytuje středisko ranou péči už 10. rokem. „Z malé organizace, která začínala se 14 klienty, se stala vysoce profesionální," informuje vedoucí střediska rané péče Dagmar Machová.

Službu rodinám poskytují ze zákona bezplatně. Finančně ji zajišťuje hlavně stát a další zdroje, které se jim podaří zajistit. „Základem služby jsou pravidelné zhruba dvouhodinové konzultace poradců rané péče přímo v rodinách. Četnost závisí na věku dítěte. Řešíme s nimi vše, co rodina potřebuje," vysvětlila vedoucí. Odborníci se snaží vést rodiče k tomu, jak správně dítě motivovat, jak mu nabízet hračky a pomůcky nebo jak s ním vůbec navázat komunikaci.

Středisko poskytuje také poradenství a podporu při jednání s úřady, půjčuje pomůcky, literaturu a řadu dalšího. Ze všeho nejvíce spolupracuje s novorozeneckým oddělením zlínské Baťovy nemocnice, pak také i s psychology, logopedy nebo třeba odbornými lékaři.

Raná péče je terénní sociální služba poskytovaná rodičům s dětmi ve věku od narození do sedmi let. „Úderem dovršení tohoto věku je předáme navazujícím zařízením. Směřujeme je například na speciální školy či běžné školy umožňující integraci s asistentem. Ve výsledné fázi nás i rodiče těší, když se dítě usměje, projeví zájem o něco nového. To jsou střípky, které nám všem přinášejí radost," doplnila poradkyně terénní péče Jana Hunáková.