VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když je dobrá trnková slivovice, zajídat už není třeba

Halenkovice – /FOTOGALERIE/ Slivovice musí krásně vonět po trnkách, nesmí škrábat, naopak musí pohladit jazyk a krásně vklouznout do krku. Jedině tak se prý pozná dobrá trnková pálenka. A o tu nejlepší soupeřili v sobotu 17. března v Halenkovicích na Zlínsku, kde byl již VI. ročník Halenkovské trnky.

18.3.2012
SDÍLEJ:

V Halenkovicích na Zlínsku, kde byl již VI.ročník Halenkovské trnkyFoto: DENÍK/Šarmanová Šárka

A porota to neměla vůbec jednoduché. Musela totiž vybrat tu nejlepší z dvaadevadesáti přihlášených trnkových pálenek a z dalších sedmadvaceti ovocných.

Už od konce února se na místním obecním úřadě postupně scházely soutěžní vzorky. A takřka čtyřicet degustátorů pak mělo co dělat. Muselo totiž obodovat dvaadevadesát vzorků trnkové slivovice.

„Kromě ní se soutěží i v kategorii ovocných pálenek z pecek a jader. V té první, kde se řadí například meruňkovice, bylo patnáct vzorků a v druhé dvanáct. Tam byl například i malinovice,“ přiblížil starosta Halenkovic Jaromír Blažek.

Z každé kategorie pak vzešel vítěz, který byl vyhlášený až v sobotu. Ten, který má nejlepší trnkovou slivovici, si pak odnáší putovní pohár. Ale i to má svůj háček.

„Nepsaným pravidlem je, že pohár nesmí opustit katastr Halenkovic. Takže to znamená, že pokud by vyhrál přespolní, tak automaticky spadne na druhé místo, což už se jednou stalo. Mít ten pohár, to je pro místní prostě hrdost,“ vysvětlil ještě starosta obce. Letos se štěstí usmálo skutečně na místního. Nejlepší trnkovou pálenku měl František Gabryš. Ta jeho pálenka pak nakonec skončila v trezoru, kde se archivují všechny vítězné vzorky.

Návštěvníci ještě před vyhlášením mohli sami ochutnat všechny vzorky, od těch nejslabších až po ten vítězný. A sami zhodnotit, jestli je vítězný vzorek skutečně ten nejlepší.

„Dobrá slivovice musí být lahodná, klouzat a být prostě sympatická,“ pousmál se šibalsky Ladislav Stuchlík. A kdo má hodně zkušený jazyk, tak pozná v pálence i sebemenší chybku. „Musím říct, že v některých cítím peckovinu. A to jsem chutnal i ty, které jsou na předních příčkách,“ poznamenal Roman Šubík.

A jaký je recept na to, jak vypít co nejvíc a přitom vydržet? „No zapíjet vodou nebo zajídat. Ale když je fakt dobrá slivovice, tak to holt někdy ani nejde. Ona tam pak prostě klouže sama,“ zasmál se ještě Ladislav Stuchlík. Součástí večera byla i dražba všech nejlepších vzorků.

Autor: Šárka Šarmanová

18.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Lukáškovi zjistili leukémii v pěti letech.
2

Lukášek z Uherského Hradiště bojuje s leukemií. Kostní dření můžete pomoct i vy

Kriminálka muže dopadla až v Thajsku

FOTOGALERIE / Vsetínští kriminalisté se podíleli na vypátrání muže, který se před vězením ukrýval osm let. Dvaačtyřicetiletého podvodníka zadrželi v Thajsku.

Kopeckého určitě nepotrápím, je skromný Kresta

ROZHOVOR/ - Je hvězdou rallyového sportu a o velké zpestření se postaral také na včerejší tiskové konferenci před 47. ročníkem zlínské Barumky. Luhačovický Roman Kresta ji pojede po třech letech, když se na začátku července rozhodl k návratu na tratě. „Chtěl jsem si na chvíli udělat čas sám pro sebe a také jsem cítil motivaci svézt se,“ vysvětlil 41letý řidič Škody Fabia R5.

Zastávka Školní zůstane další týdny v provizorních podmínkách

Náhradní stanoviště zastávky MHD Školní ve Štefánikově ulici ve Zlíně před budovou Kongresového centra budou muset cestující využívat nějakou dobu ještě i po skončení prázdnin, jakkoli se s tím nepočítalo. Investorovi se původní termín rekonstrukce této zastávky nepodaří dodržet.

V areálu kovošrotu v Tlumačově hořela vyřazená cisterna

Požár staré nádrže cisterny v areálu kovošrotu řešili ve středu hasiči v Tlumačově. „Podle oznamovatele došlo při rozřezávání nádrže ke vznícení zbytků asfaltu,“ popsal mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení