Lékaři v Atlasu operují na tři tisíce pacientů ročně. Oproti ostatním nemocnicím je to skoro dvojnásobek.

Doposud nebyla na tyto zákroky vybavená. Její vlastník, společnost Euroclinicum, však nechal vybudovat tři nové operační sály. Vyšly na 63 milionů korun.

Stavět se začalo vloni na podzim a dělníci obsadili špitál na osm měsíců. Výsledek však stojí za to. Vybavení sálů odpovídá současným náročným požadavkům medicíny.

Olovo zabrání úniku radiace při RTG

„Pacientům nabídneme příjemné prostředí a vysoký komfort, který podpoří minimalizaci předoperačního stresu," říká ředitelka nemocnice Zuzana Bartošková.

V pátém podlaží nemocnice jsou nyní k dispozici dva aseptické sály, které se využívají v oborech chirurgie a gynekologie, a jeden superaseptický určený právě zejména pro operace kloubů a kostí. Ten je opláštěn olovem, aby nedocházelo k únikům radiace při rentgenech.

Jeho součástí bude také nový přístroj za jeden a půl milionu korun takzvaná artroskopická věž. Má pomoci při operacích kloubů a pohybového aparátu.

Plastik čekají o třetinu více

„U stávajících oborů, jako je chirurgie a gynekologie, zůstane počet operovaných stejný. Naopak u plastické a estetické chirurgie čekáme nárůst pacientů o třetinu," upřesnil primář ARO Roman Kučera.

Kromě samotných pacientů mají potěšit nové lékařské prostory také personál. Někdejší operační trakt byl totiž podle slov vlastníků firmy i vedení nemocnice hodně zanedbaný.

Součástí stavby nových sálů byly také veškeré rozvody zdravotně technických instalací, elektrické energie, vzduchotechniky a chlazení. Novinkou jsou třeba vestavěné skříně do zdi, díky kterým se chirurgové mohou lépe pohybovat kolem operačního stolu.

Čistá je pro příchod na sál, špinavá pro převoz pacientů

Jelikož musí na patře panovat naprostá čistota, lékaři mají k dispozici chodby dvě. Jednu čistou a jednu takzvanou špinavou. Čistá slouží pro příchod na sál, špinavá například pro převoz pacientů z lůžkového oddělení nemocnice do prostor předoperačních a pooperačních.

„Část pacientů budeme muset přesunout do režimu jednodenní péče na lůžku, což je trend, který preferují zdravotní pojišťovny," upřesňuje přimář Kučera.

Pro pacienty, kteří budou potřebovat delší rekonvalescenci, je připraven také nový třílůžkový dospávací pokoj. Ten tvoří prostor pro sestry a také tři polohovací lůžka.

„Každý pacient má zotavovací režim jiný, proto je dospávací pokoj vybaven všemi možnými prostředky jako na jednotce intenzivní péče," dodal dále primář nemocnice Kučera.

Nové sály zatím disponují pouze základním vybavením. Jsou v nich jen operační stoly, infuzní pumpy či monitory, které sledují životní funkce a uspávání, nebo také rozvody plynu a dýchací přístroje.

Starší sály zatím využití nemají

,,V těchto dnech stěhujeme veškeré ostatní vybavení a zázemí z bývalých operačních sálů do nových prostor," nastínil Kučera. Co se staršími operačními sály, zatím vedení nemocnice neví.

Celý projekt je navíc připraven ještě na další, čtvrtý sál, aby byla v budoucnu případná dostavba co možná nejjednodušší a bez dlouhého přerušení nenarušila provoz na již vybudovaných operačních sálech.

Opraví možná také internu a lůžkovou část

V příštích letech se tak dočká rekonstrukce zřejmě i interní oddělení nebo například oddělení lůžkové části.

Nemocnice Atlas má sice omezenou kapacitu a možnosti, přesto provedou tamní lékaři na tři tisíce operací za rok, což je skoro dvojnásobek oproti ostatním nemocnicím.

Operovali vás už chirurgové ve zlínské Nemocnici Atlas? Byli jste s personálem i při samotném zákroku spokojeni? Podělte se o názor!

JAKUB SCHMID