Od změn si místní slibují zlepšení kvality života. Významně jim v tom pomohou dotace

Zateplení školy a školky

„Již loni jsme zateplili devět veřejných budov a letos chceme pokračovat dalšími," vysvětluje starosta Jaroslav Končický. Snahou radnice je jednak ušetřit za teplo a zároveň zkrášlit vzhled budov a zhodnotit je. Kromě zateplení chtějí vyměnit stará okna a na jedné budově v Hrádku také střešní krytinu.

Tyto stavební úpravy se mají týkat prvního stupně Základní školy Vlára a mateřské školky v Hrádku. V prvním případě mají být náklady zhruba pět milionů korun, přičemž jeden milion by zaplatilo město z vlastních peněz, u školky v Hrádku se pak jedná o částku asi čtyři miliony korun, kde osm set tisíc by rovněž činily náklady města. Zbytek prostředků chce radnice získat formou dotace.

O tu již požádala z Operačního programu Životní prostředí. „Škola zateplení opravdu potřebuje," sdělila Jana Pinďáková pověřená řízením školy. Práce na obou budovách se mají uskutečnit v průběhu letních školních prázdnin.

„Chystá se komplexní přestavba a rozšíření smuteční obřadní síně," prohlásil starosta Jaroslav Končický. Město se rozhodlo vyslyšet připomínky občanů, kteří si stěžovali na malou kapacitu síně. Díky přestavbě by její kapacita měla narůst na téměř dvojnásobek té původní.

Také Služby města Slavičína volaly po změně kvůli dnes již zastaralému technickému zázemí. Modernizace jim tedy pomůže zkvalitnit poskytované služby. „Síň je z šedesátých let a je zastaralá, proto jsme navrhli pořízení nových chladicích boxů a některé další úpravy," sdělil Karel Garaja, ředitel Služeb města Slavičína.

„Navíc pokud lidé přijdou na pohřeb, tak velká část z nich musí nyní stát venku," dodal. To se má do budoucna změnit. Práce mají začít v červenci a trvat do října. Odhadované náklady na celkovou přestavbu jsou zhruba tři a půl milionu korun bez DPH a město je bude muset zaplatit ze svého.

Město hodlá zmenšit podíl biologicky rozložitelných zbytků ve směsném komunálním odpadu. Chce proto pořídit pro své občany sto dvacet kompostérů o objemu devět set litrů a asi dvacítku o objemu šest set litrů.

Celkové náklady se mají vyšplhat na tři sta padesát tisíc korun a z devadesáti procent mají být kryty dotací. Zbytek zaplatí město a věří, že vynaložené náklady se vrátí úsporou na komunálním odpadu.

„Občané dostanou kompostér do bezplatného užívání na pět let. Po uplynutí této doby se stane jejich majetkem," vysvětluje starosta Jaroslav Končický. O kompostéry občané sami žádali. Již asi před dvěma lety jich město zájemcům takto rozdalo tři sta dvacet kusů a dalších dvacet rozmístilo na veřejných prostranstvích. Letos tak dojde i na ty, na které se před dvěma lety nedostalo, protože se rozhodli pozdě.

Pokud záměry radnice vyjdou i s ohledem na schvalování dotací, mohou se lidé ze Slavičína těšit na to, že se v jejich městě opět zlepší podmínky pro život.

ROMAN BUČEK