„K dnešnímu dni jsme měli už zhruba tisícovku dotazů od zájemců, a to ať telefonicky, či prostřednictvím e-mailu," řekl v úterý ve Zlíně novinářům na brífinku, kterého se osobně zúčastnil také ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtmanův náměstek Ivan Mařák.

Z položených dotazů lze předpokládat, že největší zájem mezi žadateli bude o instalaci nového kotle na dřevo.

„Nejčastěji se lidé také ptají na problematiku provedení takzvaných „mikro" energetických opatření a spolupráce s energetickými specialisty," doplnila mluvčí Krajského úřadu Zlínského kraje Renata Janečková.

O dotace budou moci lidé žádat na úřadě od 25. ledna, kraj je bude přijímat až do 10. března. Pokud bude program úspěšný, budou následovat ještě další dvě kola, přičemž v kraji by se tak mohlo rozdělit až 480 milionů korun, což obnáší výměnu až 3000 kotlů.

„Počet kotlů, které plánujeme vyměnit, snad naplníme," podotkl hejtmanům náměstek Ivan Mařák.

Informace ke kotlíkovým dotacím lidé najdou na internetových stránkách Zlínského kraje v sekci Kotlíkové dotace. Peníze budou moci využít majitelé rodinných domů, kteří mají jako hlavní zdroj tepla kotel na pevná paliva s ručním přikládáním. Vyměnit jej budou moci za kotel na tuhá paliva, plynový kondenzační kotel nebo tepelné čerpadlo, které jsou mnohem šetrnější k ovzduší. V kotli na tuhá paliva značky Viadrus topí řadu let Antonín Beznoska z Otrokovic. Rád by měl nový, modernější a k ovzduší šetrnější kotel, proto nyní zvažuje, zda si podá žádost o kotlíkovou dotaci na Zlínském kraji.

„Je to výborná věc, rád bych to zkusil," řekl upřímně Antonín Beznoska. Zatím informace k tomu neřešil, chce se na ně podívat v následujících dnech.

Podle vyjádření odborníků se dotace nevztahuje na možnost pořízení kamen či krbu. Nutná je kotelna. Nový zdroj tepla může být doplněn instalací solárně-termického systému pro přitápění nebo přípravu teplé vody. Dostat dotaci budou moci lidé ve výši 70 až 85 procent výdajů vynaložených na výměnu kotle, na doplňkové práce připadá nejvýš 20 tisíc korun.

Podle Richarda Brabce, ministra životního prostředí, mají lidé historickou příležitost využít vysokou státní dotaci na to, aby si pořídili nový zdroj topení.

„Vyzýváme všechny, aby se co nejdříve přihlásili, protože po roce 2022 už nebude možné provozovat nejvíce znečisťující lokální kotle," řekl v úterý ve Zlíně Richard Brabec. Na výměnu kotlů v celém Česku chtějí rozdělit do roku 2020 devět miliard korun.

„Za tuto částku vyměníme až 100 tisíc kotlů či zdrojů topení, může se jednat i o tepelná čerpadla. Naše ambice 100 tisíc představuje celou jednu třetinu těch nejvíce znečisťujících, které jsou podle statistických údajů dneska v celé naší zemi," podotkl ministr životního prostředí. Druhou dotační výzvu chtějí ministerští úředníci vypsat pravděpodobně v průběhu roku 2018. 

Zdroj: DENÍK/Jarmila Kuncová