„Dáváme na zastupitelstvo prohlášení, které povede k tomu, že internu bude realizovat jako investor Zlínský kraj, co se týká stavební části cirka v rozsahu 800 milionů korun. Vybavení bude záležitost nemocnice. Původně se předpokládalo, že tuto investici bude realizovat nemocnice, ale máme názor, že za této situace je rychlejší a jednodušší, když bude investorem kraj," poznamenal Mišák.

Kraj již má vydané stavební povolení, stavba by měla být zaplacena z rozpočtů na následující tři roky. „Nemocnice by si na to musela vzít úvěr. Určitě je jednodušší to zafinancovat ze zdrojů Zlínského kraje," doplnil hejtman. Kraj podle něj předpokládá, že náklady na stavbu z větší části pokryje ze svých zdrojů, zbytek případně podle potřeby z úvěru. S využitím dotací kraj nepočítá.

Nemocnice podle Mišáka před zahájením stavby musí realizovat takzvanou nultou etapu, která zahrnuje úpravu komunikací, zbourání prádelny u nynější interny a přípravu nezbytných sítí. „Rádi bychom, aby stavba nové interny začala ke konci příštího roku," dodal Mišák.

Podle ředitele KNTB Pavla Calábka se do nového sedmipatrového objektu přesunou interní obory, tedy klasická interna a kardiologie, a budou tam i dvě oddělení neurologie. Předpokládaná částka na pořízení přístrojů a vybavení je 200 milionů korun. „Část přístrojů, které máme, se ale přesune. Zmíněná částka počítá s vybavením novými přístroji," řekl ČTK Calábek.

Nynější budova interny je ve špatném stavu. Podle Calábka se opraví a přesunou se do ní některá oddělení z nejstarší, původní části areálu krajské nemocnice.