Reakce lidí na vzniklou situaci na sebe nenechaly dlouho čekat. Kupodivu i takové, které se plazícího průzkumníka zastávaly.

„Vždyť je to neškodný had, je lepší než hlídací pes," uvádí na Facebooku Zlínského deníku Dagmar Janáčková. Ovšem těch, kdo vyjádřili obavy o svůj život, nebo těch, kteří jen při pomyšlení, že by hada spatřili třeba ve sprše nebo WC, již balí kufry, je daleko víc.

„Bydlet v tom baráku, tak už jsem odstěhovaná," komentuje další žena pod jménem Petra Řechtonen.

Jenže lidem v domě, kde se zřejmě stále schovává had, do smíchu moc není. Přesto se od minulého týdne nikdo z nich neobrátil na zlínské strážníky, hasiče, odchytovou službu či policii o pomoc.

„Hada se stále nepodařilo chytit, ale není životu nebezpečný," uklidňuje mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

Její městský kolega, zástupce ředitele MP Zlín Pavel Janík vysvětluje, proč k odchytu hada zatím stále nedošlo.

„Had nebyl vůbec nalezen. Údajně měl být viděn ve stupačkové šachtě, ale v době přítomnosti strážníků zde již pozorován nebyl," vysvětlil. Zlínští strážníci odchytávají v krajském městě plazy s příchodem jara minimálně jednou za tři měsíce.

„Většinou se jedná o užovky, ale někdy i exotické druhy," řekl.

Slova Moniky Kozumplíkové o tom, že se nejedná o nebezpečný druh hada, potvrdil i mluvčí zlínských krajských hasičů Roman Žemlička. On sám je chovatelem plazů.

„Krajta královská, latinsky Python regius, je malým druhem hroznýšovitých hadů a pro svoji mírnou povahu a malý vzrůst je oblíbeným teráriovým zvířetem," uvedl. Podle něj má rád teplo.

„Je chován při teplotách přes 30 stupňů Celsia, proto i tento mladistvý dezertér bude vyhledávat klidný a teplý prostor," uvedl Roman Žemlička. Dodal, že v případě, že se krajta cítí ohrožena, stočí se do tvaru malé koule a na rušitele neútočí. „Její potravou jsou pouze hlodavci. Lidem není nebezpečná a i z hlediska právních předpisů se nejedná o nebezpečné zvíře," uklidňoval mluvčí hasičů.

A co mají lidé dělat v případě, že k nim na návštěvu zavítá přece jen nějaký ten had?

NESAHAT A IHNED PŘIVOLAT ODBORNÍKY

„Pokud se nejedná o chovatele, který je schopen hada identifikovat, případně ho s plazem nespojují sympatie hodné zvláštního zřetele, nedoporučujeme na hada sahat a přivolat k jeho odchytu složky Integrovaného záchranného systému (IZS) ve městech, kde je zřízena městská policie, lze kontaktovat přímo ji, jinak hasiče," radí Pavel Janík.

Podle strážníků pokud by přece jen došlo k uštknutí jedovatým hadem, zásadně se nedoporučuje podávání alkoholu, kávy, černého čaje a jiných nápojů s obsahem kofeinu nebo potravinových doplňků pro sportovce, které mohou zrychlit krevní oběh.

„Z léků je nutno vyhnout se podání léčiv s obsahem kyseliny acetylsalicylové (aspirin). Při uštknutí ihned volejte zdravotnickou záchrannou službu a další složky IZS," radí za městskou policii Pavel Janík.