Dosud neobjasněný případ dodnes vyvolává spoustu otázek, na něž zatím neexistují jasné odpovědi. V současné době je stále jediným podezřelým ze zavinění jejich smrti a čeká ve vazební věznici v Ostravě, jakým směrem se stále nejasný případ bude ubírat.

„Kdyby veřejnost mohla znát celou pravdu, tak její pohled na mě by byl určitě jiný," uvedl Petr Kramný v exkluzivním rozhovoru z vazební věznice pro Deník.

Jak byste nazval uplynulý rok?

Rok 2013 se do mého života zapsal jako nejhorší rok v mém životě.

Jaké je žít s cejchem člověka, který měl zabít svou rodinu?

Cejch člověka, který měl zabít svou rodinu, pochází od určité skupiny lidí, kteří svou identitu schovávají na internetu pod různými přezdívkami. Za vše hovoří takové chování člověka, když se pod svůj vlastní názor nedokáže podepsat.

Máte lidem za zlé, že aniž by vám byla prokázána vina, vás takto označují?

Vše hovoří o tom, v jaké době dnes tady žijeme. Když se kolem sebe podívám, tak mezi lidmi je mnoho závisti. Uvedu jeden příklad. Když si někdo koupí nové auto nebo začne stavět dům, tak okamžitě takového člověka začnou druzí podezírat a nazvou ho zlodějem. To přece není možné, kde vzal tento člověk na vše peníze? Nikdo už nevidí, že auto je na úvěr a dům na třicetiletou hypotéku, kterou je třeba každý měsíc splácet. Lidé neznají podrobnosti, a proto raději takového člověka nazvou na samém začátku raději zlodějem. Podobně je to i v mém případě. Na samém začátku v době, kdy jsem byl zadržován v Egyptě, mě někteří lidé odsoudili jako vraha. Nikdo z těchto lidí si nechce připustit jinou možnost, jak se to mohlo vše odehrát. Takovým lidem jen stačí co se dočtou v bulváru a rozhodnutí soudu už je nezajímá.

Již rok nepřemýšlíte nad ničím jiným než nad smrtí vašich nejbližších, máte vůbec kontakt na venkovní svět, víte, co se děje? Čtete, co o vás bylo napsáno?

Je to už téměř rok a není jediný den, kdy bych nepřemýšlel nad tím, proč a jak se vše stalo. Kontakt s venkovním světem určitě mám. Hlavně pomocí televize a čtení novin. Nejdůležitější věcí pro mě je návštěva rodičů, rodiny a kamarádů. Také dostávám mnoho dopisů od lidí, kteří mi vyjadřují svou podporu. Jsou to lidé, kteří mají svůj vlastní názor a nevěří lžím, které píše bulvár. Takových lidí, co mají svůj vlastní názor, si opravdu vážím.

Dostalo se vám vůbec odpovědi aspoň na některé z vašich otázek?

Musím říct, že na některé své otázky jsem marně hledal odpovědi. Po přečtení výpovědí některých svědků jsem je i našel. Znovu chci říct, že kdyby veřejnost mohla znát celou pravdu, tak pohled veřejnosti na mě by byl určitě jiný.

Kdo při vás ještě stojí, kdo vás podporuje a věří vám?

Podporuje mě a věří mi rodina, kamarádi, přátelé, ale také lidé, které znám pouze z dopisů. Jsou tu také i lidé, které vůbec neznám a vyjadřují mi svou podporu. Jsou to lidé, kterých si velmi vážím. Samozřejmě velkou podporu mám u rodičů a paní doktorky Rejžkové.

V jakékoliv těžké situaci se najdou lidé, kteří vás podrží, ale také lidé, kterým jste věřil a kteří vás zklamali, třeba tím, že se k vám otočili zády. Je někdo takový kolem vás?

Člověk, kterému jsem opravdu věřil, byl můj kamarád. Považoval jsem ho za opravdu svého velmi dobrého kamaráda. Později se ukázalo, že jen využíval mojí situace tím, že dokonce prodával informace bulváru. Jedná se pouze o jednoho takového mého kamaráda.

Rodina vaší tragicky zemřelé manželky se postavila proti vám, jak to vnímáte?

Byl to pro mě doslova šok, že se otec Moniky takto zachoval. Známe se téměř jedenáct let a po celou dobu byl náš vztah velmi dobrý. Byl jsem s otcem Moniky po celou dobu téměř každý den v kontaktu. Za jedenáct let už by mohl vědět, jaký jsem. Bohužel ale uvěřil nesmyslnému obvinění a lžím, které píše bulvár.

Bratr Moniky Radmil v bulváru vědomě neříká pravdu o vztahu s Monikou. Začalo to vše už na naší svatbě, kde Radmil surově zmlátil svou bývalou přítelkyni a svatba byla předčasně ukončena. Od této doby Monika s Radmilem nebyla téměř v kontaktu. Je to člověk, který neváhá použít násilí vůči ženám. Do kontaktu se Radmil s Monikou blíže dostal asi půl roku před naší poslední dovolenou. Proto znovu tvrdím, že kdyby veřejnost mohla znát celou pravdu, tak pohled na mě by byl jiný.

Jediný, který má svůj vlastní názor na celou věc, je bratr od Moniky Martin. On ví, co pro mě Monika s Klárkou znamenaly. Stojí pevně za mnou a věří mi.

Monika s Klárkou měla Martina raději než Radmila. Martin byl Monice a Klárce blíže.

A co vaše sestra?

Na samém počátku moje sestra Lenka při mně pevně stála také, až do doby, kdy kriminalista, který vedl tento případ, začal Lenku ovlivňovat a vštěpovat jí svůj názor, jak se vše mělo odehrát. Potřeboval mou sestru Lenku poštvat proti mně a to se mu také podařilo.

Podával Lence informace ze spisu, na které bylo uvaleno informační embargo. Už několik týdnů před mým zatčením měla Lenka jako jediná informace, že obvinění bude založeno na usmrcení za použití elektrického proudu. Lenka tak ovlivňovala naše rodiče, když jim říkala, že se budou divit, až mě policie zavře.

Že kdyby rodiče věděli, to co ví ona, tak mi věřit nebudou. Potřeboval snad kriminalista, který vedl vyšetřování, ovlivnit také moje rodiče. Abych už neměl nikoho, kdo by při mně stál. Kriminalista dosáhl svého, poštval proti mně mou sestru, ale moje rodiče se mu poštvat proti mně nepodařilo.

V současné době je proti tomuto kriminalistovi vedeno vyšetřování. Myslím si, že vše hovoří o tom, jaké způsoby používá tento kriminalista. Můj názor je, že došlo k pochybení jedince, který dokázal ovlivnit i ostatní vyšetřovatele.

Jaký byl váš vztah s vaší ženou? Tvrdí se, že byla cílevědomá, energická, vzorná maminka. Jaká byla doopravdy manželka?

Náš vztah a manželství byly jako každé druhé. Veškerý svůj volný čas jsem se věnoval Monice a Klárce. Společné výlety, nákupy a také akce s kamarády. Monice jsem vždy plně věřil a nikdy jsem jí nic nezakazoval. Je pravdou, že chování Moniky se poslední dobou hodně změnilo. Především ale byla moje žena, kterou jsem po celou dobu našeho vztahu opravdu hodně miloval.

Měla mít deprese, proč?

O tom, že Monika brala léky, které se předepisují na potlačení deprese, jsem neměl ani tušení. Dnes zjišťuji, že Monika měla mnoho tajemství a jedno z nich bylo užívání léku potlačujícího deprese.

Jak se k vám chovali kriminalisté i ostatní v Egyptě po smrti vaší ženy a dcery?

V Egyptě jsem byl zadržován celkem tři měsíce. Dostal jsem se na místa, na která se člověk, který je na dovolené, jen tak nedostane. Výslech na policii, úřad povolující vízum, úřad ověřující totožnost a také nemocnice, ve které jsem ležel. Po celou dobu jsem se nesetkal ani nezaznamenal žádné špatné chování jak policie, tak doktorů.

Jak se k vám chovali naši kriminalisté?

Kriminalista, který vedl vyšetřování, se mnou jednal jako s kusem hadru a ne jako s člověkem. Při výslechu jsem byl surově zmlácen a sprostě ponižován. Bylo na mě vynucováno doznání s tím, že pokud tak neučiním, už se z vězení nikdy nedostanu. V současné době je proti tomuto kriminalistovi vedeno vyšetřování. Ať každý občan tohoto státu posoudí sám, jaké způsoby vedl tento kriminalista. Zda nás jeho metody nevracejí zpět do doby před rok 1989.

Jak vás po vašem návratu do ČR přijalo okolí, rodina i kolegové? S čím jste se musel potýkat?

Rodina, kamarádi, přátelé, ale také blízké okolí lidí mě přijali velmi dobře. Protože tito lidé mě znají a vědí, jaký doopravdy jsem. Také mnoho lidí na ulici mi vyjádřilo svou podporu. Jsou to lidé, kteří mají svůj vlastní názor a nebojí se ho říct. To se nedá říct o člověku, který mi zbaběle poslal anonym a poničil auta. Takového člověka bych přirovnal k lidem, kteří se vyjadřují na internetu, ale svou identitu zbaběle tají za přezdívkou.

Kde jste vzal sílu tak věcně řešit a přemýšlet nad tím, co se ve vašem pokoji událo? Mám na mysli například vaši soukromou rekonstrukci, když jste šel osudný večer pro vodu do barelu. Nebo například i vaši nahrávku s popisem toho, co se událo. Co se odehrávalo při tom ve vás?

Potkala mě ta nejhorší věc, která může člověka potkat. Přišel jsem o Moniku s Klárkou a nedokážu se s tím vyrovnat. Od samého počátku hledám odpověď na otázku, jak a proč. Proto jsem se rozhodl pro svou soukromou rekonstrukci a podrobnou nahrávku pro policii. Měl jsem obavu, že policie v Egyptě by mohla něco zanedbat. Opak je pravdou. Policie v Egyptě nejenom že zajistila všechny vzorky, důkazy z pokoje včetně fotodokumentace, ale také vyslechla všechny důležité svědky. Dokonce proběhl v Egyptě soud a na jeho základě jsem byl zproštěn veškerého podezření a propuštěn do ČR. Proč policie v ČR nebere v potaz důkazy zajištěné z místa činu, které mají naši kriminalisté k dispozici, a také závěry soudu z Egypta?

Je vám vyčítán váš věcný až chladný přístup k tragédii, možná proto jste veřejností označován jako viník. Co byste k tomu řekl?

Některá veřejnost mě označuje jako viníka jen proto, že snad málo pláču nebo se tvářím chladně. Kdybych snad více plakal a tvářil se jinak, tak by bylo snad vše jinak. Veřejnost by tím byla spokojena?

Mnoho lidí zaráží váš přístup k médiím. Přece jen, ne každý, komu se stane taková tragédie, má potřebu se vyjadřovat v médiích. Proč jste to udělal?

K tomu chci říct jen jednu věc a pochopí to pouze člověk, který měl možnost poznat, jak média a bulvár u nás pracují. Řeknou vám, že máte možnost se vyjádřit osobně, ale pokud se nevyjádříte, tak to uděláme za vás. Dnes už vím, že obě tyto možnosti jsou špatné, ale třetí možnost tady není.

Máte nějakou teorii, o které si myslíte, že se neštěstí událo právě tak? Máte podezření na někoho, kdo to udělal?

Svou teorii o tom, jak se vše událo, mám od určité doby.

Cítíte se jako oběť „vyšší" hry? Proč se podle vás nikdo nezabýval dalšími podezřelými úmrtími v Egyptě? Například vraždou švýcarského manželského páru?

Možná není důležité, kdo to udělal, zda je vinen nebo nevinen, ale důležité je, že už někdo za to sedí ve vazbě. Proč policie nebere vůbec v potaz zprávy z Egypta, ve kterých se uvádějí důležitá fakta, která vyvracejí nesmyslnou teorii policie a obvinění proti mně.

Proč posudek z oblasti elektro vypracoval znalec, který nikdy nebyl na místě činu? Znalecký posudek vypracoval pouze za pomoci dvou fotek, na kterých jsou zachyceny pouze dvě zásuvky. Pro znalecký posudek použil tento znalec českou normu na rozvodovou síť, kterou nikdy neviděl a nachází se v Egyptě. Zda je tento postup standardní, ať si na tuto otázku zodpoví každý sám.

Četl jste knihu o vašem příběhu, a pokud ano, co na ni říkáte ?

Knihu jsem četl. Tato kniha obsahuje možnost, jak se vše mohlo odehrát.

Co říkáte na to, že bylo zakázáno její vydání?

Prodej knihy zakázal ten, komu nesedí její obsah. Ukázalo by to snad, že ve vězení je nevinný člověk, který je obětí a ne vrahem. Není to hlavní a také jediný důvod, proč je zakázán prodej této knihy?

Mezi lidmi jsou stovky, možná tisíce výtisků této knihy. Nikdo lidem nezabrání, aby si ji přečetli. Dostal jsem dopis od starší paní, která bydlí v malé vesnici a popisuje, jak si tam lidé tuto knihu půjčují mezi sebou. Ten, kdo zakázal její prodej, netušil, jaký to bude mít opačný efekt. Lidé chtějí vědět, o čem tato kniha je. Zakázat její prodej nás všechny vrací do doby o mnoho let zpět.

Vím, že to není jednoduché, ale jak se k vám chovají ve vazbě? Jak vazbu snášíte, co děláte celé dny?

Chování zaměstnanců vazební věznice je velmi profesionální a po celou dobu jsem se nesetkal se špatným zacházením. Každý další den ve vazbě je pro mě velmi psychicky náročný. Využívám možnosti odborné pomoci paní psycholožky. Je to jediný člověk, který zde má mou důvěru. Hodně času věnuji čtení výpovědí a znaleckých posudků. Nejdůležitější je pro mě komunikace s paní doktorkou Rejžkovou.

Co ostatní vězni, máte s nimi kontakt?

Mám zde jiný režim, a proto kontakt s vězni nemám.

Kdybyste to byl vy, kdo zabil vaši rodinu, přiznal byste se?

Při výslechu na policii jsem byl pod velkým psychickým nátlakem, takovým, že by člověk, který by spáchal tak závažný trestný čin, podlehl a přiznal se.

Až vše skončí, jak budete dál žít? Máte nějaké plány do budoucna?

Po mě je nejdůležitější věcí zjistit pravdu, kdo a proč to udělal. I kdyby pravda, kterou bych se dozvěděl, měla být hodně krutá.