Další novinkou byla účast umělců i ze Slovenska, Francie a Polska. Čtvrteční den nabídl návštěvníkům vernisáž a výstavy umělců jak z Polska, tak také například skupiny STOZ z Děčína.

Hvězdou progamu byl Jan Spálený

V pátek pak začal hlavní doprovodný program, jeho hlavní hvězdou byl Jan Spálený, v sobotu pak mimo jiné i francouzský kytarista Jim Petit.

I letos byla na programu soutěž řezbářů. Stejně jako v minulých ročnících socha, která se nejvíce líbila, bude zdobit centrum Valašských Klobouků.

„Vždy vedeme polemiky, kde socha bude stát. Máme zájem o to, aby stála na místě, kde bude i trochu chráněná. I když musím říct, že ta první před čtyřmi roky stále stojí na svém místě, nepoškozená a celá," těšilo starostu velkých Klobouk Dalibora Maniše. Dodal, že má radost z toho, že k lidovým výtvorům panuje ve Valašských Kloboukách úcta. „Buď bude letošní socha umístěna na zahradě Městského úřadu nebo na zahradě Valaškoklobouckého podnikatelského centra," upřesnil.

Letošní klání řezbářů vyhrál osmadvacetiletý Martin Cigánek z Valašských Klobouk. Řezbářstvím se zabývá již dvanáct let, kdy tento obor vystudoval. Později studoval i sochařinu. Z vítězství měl radost, vždyť mimo jiné také získal odměnu dvacet tisíc korun a možnost trvalého vystavení svého díla. Přiznal, že řezbářství má velmi rád, dobře se prý při něm odreaguje. „Dřevo, je poddajný materiál který se dobře tvaruje," dodal.

Ale nejen o řezbářích a soutěžích bylo valašské kumštování. Lidé, kteří neváhali a zavítali na něj si mohli od pátku na lidovém jarmárku zakoupit nejrůznější výrobky lidového charakteru od keramiky nebo dřeva, ale také obrazy lidových umělců či sladkosti. Jarmark nabídl hostům i různé krajové speciality, které provoněly celé Dolní náměstí.

Mezi návštěvníky byly také tři kamarádky Gábina Zatloukalová, Iva Lysáková a Kája Hořáková. Prozradily, že kumštovní mají rády a oceňují, že se při něm potkají se známými a kamarády. Mohou si popovídat a pobavit se.

„Chodíme sem zhruba každý rok a pokaždé se tady dobře bavíme," dodaly společně.

„O akci je velký zájem, dá se říci, že čím dál větší. Letos ji navštívilo zhruba pět tisíc lidí za víkend," shrnul jeden z hlavích organizátorů valašského kumštovní Josef Bělaška. Podle něj je naplněné náměstí pro organizátory akce ta nejlepší zpětná vazba.