Soutěž o nejlepší kyselici Vizovice stihnou, městský ples už ne. Žádný ples letos nemají kvůli opravám kulturního střediska v Lípě

Původně měla rozsáhlá rekonstrukce začít už v prosinci nebo v lednu. Do práce se dělníci nakonec pustí až za několik měsíců. Město se totiž rozhodlo podat žádost o dotace.

„Původní záměr rekonstrukce obnášel méně náročnou variantu. Bohužel se však ukázalo, že po všech těch letech, budova pochází z počátku 80. let, je nutné provést oprav více. Problémy jsou už se střechou, zaměřit se musíme také na prosklené plochy nebo třeba vzduchotechniku. Udělat musíme i nový vstup," vysvětlila vizovická místostarostka Alena Hanáková.

Součástí rekonstrukce bude přestěhování knihovny z předzámčí vizovického zámku do kulturního domu. Zpočátku tam má být zřízena provizorně, na podzim by měla být už kompletně v nových prostorách.

„Město se rozhodlo ji přestěhovat hlavně z ekonomických důvodů, začali jsme proto pracovat na studii. Už jsme se dohodli i s Národním památkovým ústavem," dodala místostarostka. Čtenáři tak budou muset počítat s omezením činnosti knihovny na dobu nezbytně nutnou.

Stěhování knihovny mnohé místní netěší. „To se mi moc nelíbí a určitě nejsem zdaleka sám," podotkl například Miloslav Vítek. „Snad budou nové prostory vyhovovat. Třeba se budeme divit," dodal. Opravu kulturního domu jako takového ale vítá.

Během největších stavebních úprav bude chod kulturního domu omezený, čímž lidé přijdou o veškeré koncerty, přednášky, tradiční velikonoční jarmark a divadelní představení. „Ta se konají jednou až dvakrát měsíčně, krom toho bývá na programu divadlo pro děti," zmínila ředitelka kulturního domu Jiřina Trlicová.

Díky oddálení oprav ale stihnou pátý ročník soutěže O nejlepší kyselici. Ta se koná 22. ledna. „Sice budeme mít z pohledu kulturních akcí méně náročné období, ovšem na druhou stranu nás pořádně zaměstnají stavební práce a stěhování knihovny," podotkla Jiřina Trlicová. „Přesto jsme za rekonstrukci rádi," dodala.

Omezení kulturních akcí by se mělo týkat letošního půlroku. Oprava kulturního domu má být hotová do konce roku. To je zatím předpoklad.

Společenský areál se sálem, knihovnou a barem opravují také v Lípě. Ani tam si moc milovníci plesů letos nezařádí. „Bohužel letos máme plesovou sezonu nulovou," poznamenala tajemnice úřadu Svatava Křivinková. Dokončení rekonstrukce tam plánují na květen.