„Týká se to obcí Otrokovice, Zlín, Bělov, Machová, Tlumačov, Mysločovice a Sazovice. V této oblasti platí zpřísněná pravidla pro hlídání včelstev. Kromě toho se včely odtud nesmí stěhovat, což je problém zejména pro kočující včelaře s pojízdnými úly," sdělil Petr Jinek z krajské veterinární správy.

Nedostatek včel trápí nejen odběratele včelích produktů a zákazníky, kteří si budou muset za med připlatit, ale především ovocnáře a zemědělce. Ti budou na jaře mít potíže s opylováním sadů a polí. Včely z jednoho úlu mají totiž dolet maximálně 5 kilometrů. Pokud v okolí není žádný úl, musí úrodu opylovat čmeláci či divoké včely.

„Většina dlouholetých včelařů je registrovaná v našem svazu a mají pro případ úhynu včel pojištění. Finanční ztráta tedy pro ně nemá likvidační následky. Trauma, které včelaři zažívají, je spíš psychologické. Včelaření je pro mnoho z nich celoživotní láska," tvrdí Jiří Kalenda, předseda zlínského svazu včelařů.

Například Jaroslav Haluza chová včely už dvacet let. Včelí mor ho zatím nikdy nepostihl.

„Ani u nás na vesnici, pokud si pamatuji, mor naštěstí nebyl. Největší tragédií je mor pro starého včelaře, který chová včely třeba několik desítek let a pak musí ze dne na den všechno spálit. Je hrozné, když se celá desetiletí něčemu intenzivně věnujete, a pak to všechno přijde nazmar," vysvětluje včelař.

Zlínský kraj se proto rozhodl podpořit začínající včelaře jedním milionem korun. Finanční příspěvek dostane letos až stovka z nich.

„Naším cílem je postupné zavčelování oblastí s nízkým výskytem úlů a zároveň chceme ke včelaření zlákat mladé lidi, abychom měli jistotu, že jim koníček vydrží i několik desítek let a o opylování sadů a polí bude postaráno," sdělil Zdeněk Chvátal z odboru životního prostředí.

LENKA KAŠPAROVÁ