Přestože většina lidí vnímá Luhačovice především jako lázeňské město, zastupitelé se zdráhají přispívat na údržbu zeleně a veřejných prostor v lázních. Město se tak nyní rozděluje na dvě části.

„Lázeňský park je parkem veřejným a měl by být udržován z veřejných prostředků," domnívá se generální ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha, podle kterého se nelogicky Luhačovice rozdělují na „město" a „lázně".

„Dochází ke zvláštním situacím, kdy občané i město mají pocit, že si v lázních mohou dělat, co chtějí, ale na údržbě parku nebo areálu se nepodílejí," vysvětluje ředitel.

Poukazuje také na fakt, že město i podnikatelé se chlubí krásně upravenými parky, ošetřenými posezeními a pitnými zdroji, ale nikdo na to nepřispívá. Vedení lázní přitom investuje do úprav parků a zahrad přibližně tři miliony korun ročně.

„Staráme se o pozemky, které všichni libovolně užívají, tedy očekáváme, že nám vedení města na tuto péči přispěje," předpokládá Eduard Bláha. Přesto, že problém řeší již několik let, stále je výsledek v nedohlednu.

„Zastupitelstvo nepřijalo usnesení o přímé podpoře příspěvku za účelem údržby lázeňského areálu, ale budeme dále s ředitelstvím lázní jednat," sdělila pro Deník starostka Marie Semelová.

Obě strany se chtějí pokusit vyřešit problém v dobrém, ale čekají na vyjádření právníků.

„Pokud budeme mít možnost se nějak dohodnout, tak svoláme mimořádné zastupitelstvo," dodala starostka, která byla dlouhodobě nemocná, a proto také došlo k průtahům v jednáních.

Vedení Luhačovic ale nemá shodný názor.

„Jednání probíhala už v dávné minulosti, ale nikdy v této věci nebylo zastupitelstvo jednotné, proto nebylo možné přijmout žádné konkrétní usnesení," vysvětlila starostka, která zejména nechce, aby se vztahy mezi městem a lázněmi narušily.

Vedení lázní přitom připouští, že je ochotno prostor i oplotit a oddělit. Podobně, jako to udělal Augustiniánský dům.

„Průchod okrasnou zahradou narušoval náš koncept, protože primární myšlenka je ne aby tam chodily stovky lidí, ale aby tam relaxovali hosté," vysvětlil důvody ohrazení areálu u Augustiniánského domu ředitel Petr Borák.

Od kompletní rekonstrukce hotelu byli nuceni několikrát volat policii kvůli vandalismu.

„Ročně máme 6000 hostů a i jejich přání bylo, aby nebyli stále vyrušováni," popsal manažer Roman Taťák.

Ohrazený prostor je nyní k dispozici pouze hostům hotelu. „Sousedům jsme vydali čipové karty, které jim umožní projít," doplnil.

Podobně by mohly být uzavřeny všechny okrasné zahrady a parky, ale tak daleko snad situace nedojde.

„Chceme se s městem domluvit, ale jsme nuceni podat žalobu, která se již připravuje," sdělil ředitel Lázní Luhačovice.

Žaloba má určit bezdůvodné obohacení.

„Město užívá plochy, které neobhospodařuje a navíc je nemá ani v pronájmu. Mohlo by se jednat o nájem za zhruba pět milionů ročně," vyčíslil Eduard Bláha, který v minulosti oslovil také místní podnikatele, kteří podle něj profitují na lázeňském prostředí.

„Byl nám doručen dopis s výzvou zapojit se do údržby veřejných prostor," potvrdil ředitel Wellness Hotelu Pohoda Luhačovice Josef Michálek, který s tím ovšem nesouhlasí.

„Každý by měl spravovat svůj majetek a pečovat o svůj vlastní areál," domnívá se.

„Jako podnikatel odvádím městu lázeňský poplatek a ten by následně mělo město použít mimo jiné i na údržbu veřejného prostranství," dodává. Podobně i další místní podnikatelé předpokládají, že soukromé zdroje by neměly zajišťovat úpravu lázeňského města.

„Určitě ale rozumím tomu, že vedení Lázní Luhačovice hledá cestu, jak nebýt na péči o zeleň samo," připouští místní občan Karel Pešák.

„Že tady máme lázně a krásné parky, je super a měli bychom si toho všichni vážit, a město by tedy mělo prostředí udržovat krásné. Vždyť proto sem také jezdí turisté," tvrdí jednoznačně.

Rozhodnuto by přitom mohlo být již 6. října, kdy má být jednání Rady města Luhačovice. Pravděpodobnější ale je, že obě strany vyčkají na stanoviska právníků. V Česku již přitom je několik lázeňských měst, která musela podobné dohody mezi městem a lázněmi uzavřít. Mezi nimi je třeba i Jáchymov.

MARCELA KANIOVÁ