A není zdaleka sám. Odborníci v celém Zlínském kraji se totiž shodují, že lidí trpících alergiemi rok od roku rychle přibývá.

Přibývá astmatiků

„Druhy alergií se stále rozšiřují. Jejich průběh je přitom pořád těžší a delší. Také máme stále více astmatiků,“ potvrzuje například vsetínský klinický alergolog a imunolog Zdeněk Blažek.

Sezona pylových alergií začala naplno předminulý týden, kdy odezněly mrazy. „Příroda se náhle odblokovala a spousta lidí začala rázem trpět potížemi. V posledních letech se v ordinaci stále častěji setkávám s pacienty, které sužuje řepka. Zemědělci ji totiž hojně vysévají. Pro lidi však má hodně dráždivý pyl, který vadí i těm zdravým,“ podotýká zlínský alergolog Albert Drštička.

Příliš dezinfekce doma škodí

Za nárůst alergiků podle něj může několik faktorů. „Možná je to vlivem motorismu. Chemické látky dělají pylové alergeny více agresivní,“ vyzdvihl podle svého názoru nejpravděpodobnější příčinu Drštička. Na vině může být i zvýšená prašnost, nadměrné používání dezinfekčních přípravků v domácnostech či špatný životní styl.

Oproti tomu kroměřížská alergoložka Marie Dolečková upozorňuje, že kromě pacientů trpících pylovými obtížemi přibývá také těch, co mají silné alergické reakce na domácí zvířata.

„Jedná se hlavně o potkany, kteří se v poslední době v domácnostech rozmáhají. Lidé si je pořizují stále častěji, a pak se nestačí divit, jak na ně hlodavci působí. Mají kožní problémy,“ vysvětluje Dolečková.

Jedinou stoprocentně úspěšnou obranou proti takovému druhu alergie je podle Dolečkové drobná domácí zvířata vůbec nepořizovat. Za pravdu jí dává také kolegyně z Uherského Hradiště Mirjana Viceníková. „Někdy se může alergie na zvíře projevovat hůře než ta pylová,“ dodala Viceníková.

Pyly jsou teď všudypřítomné

V těchto dnech alergiky nejvíce trápí rozkvétající břízy a jejich jehnědy. Pyly se dostávají do ovzduší a jsou všudypřítomné.

„Já už jsem se s tím naučil žít. Nechodím tam, kde tuším, že bych mohl mít alergickou reakci. A pokud předem vím, že na nějaký alergen narazím, vezmu si preventivně lék,“ hovoří o svých potížích Pavel Vavřík z Nové Dědiny, který kromě pylu trpí také na prach, seno či roztoče.

Co jsou alergeny ?

Alergeny jsou látky bílkovinné povahy, které vyvolávají alergickou reakci. Intenzita alergické reakce závisí na tom, v jakém množství, jak dlouho a jak intenzivně alergen působí. 

Alergeny dělíme do těchto skupin

Alergeny vdechované

- jsou rozptýleny v ovzduší a vnikají do organizmu dýchacími cestami. patří sem pylová zrnka, různé druhy prachu, plísňové alergeny, alergeny z členovců

Alergeny potravinové

- V podstatě kterákoli složka potravy se může stát alergenem

Alergeny kontaktní

- alergeny, které vyvolávají alergickou reakci po dotyku s kůží nebo sliznicemi

Alergeny bakteriální a virové

- především v ranném dětství hraje tato skupina alergenů podstatnou roli.

Alergeny lékové 

- všechny léky mohou vyvolat alergickou reakci, a to dotykem (krémy, masti, kapky, čípky) nebo požitím, vdechnutím či injekcí

Alergeny hmyzí

- blanokřídlý hmyz, ale také mravenci