Příležitost se totiž zřejmě nebude opakovat. Chovatelé na začátku týdne přesunuli s několikaměsíčním předstihem zvířata do pavilonu opic, a lidé je tak mohou pozorovat již jen za sklem. Důvodem je neukázněnost návštěvníků, kteří na lemury sahali a krmili je. A to i přes výslovný zákaz.

„K přesunutí lemurů nás přiměl fakt, že lidé nerespektovali upozornění a zákazy. Často tak byla zvířata nepovoleně krmena a stále častěji se jich lidé dotýkali. A to rozhodně není u polodivokých opiček správně," upozornil rozhořčený ošetřovatel lemurů Marek Synovec.

Zhýčkaní lemuři skákali na kočárkyNeprostupná průhledná stěna má lemury v zoo chránit před neukázněnými obdivovateli.

Lemuři jsou velmi zvídaví a rychle se učí, právě proto také vznikaly stále častější konflikty. „Lidé si je vlastně zhýčkali a oni si zvykli skákat
ke kočárkům, protože tam očekávají jídlo. A návštěvníci jim ho skutečně dávají. Pak se občas stane i to, že lemur někoho kousne. Nezpůsobí to samozřejmě žádné vážné poranění, ale netěší to návštěvníky ani nás. I proto jsme lemury přesunuli," doplnil Synovec.

Lidé, kteří do zoo přicházejí, se podle tamních zaměstnanců chovají většinou slušně. Teď ale bohužel doplatili na hrstku těch neukázněných. „Mrzí mě, že je museli přestěhovat. Byla to sranda, když člověk procházel tím ostrůvkem a lemuři poskakovali kolem něj. Nechápu, proč někteří lidé nedokážou respektovat zákazy," krčila rameny jedna z návštěvnic Lenka Hálová.Někteří návštěvníci prý porušovali zákazy dost drze. „Přistihl jsem je, jak lemury hladí a nabízejí jim pamlsky. Řekl jsem jim, že to rozhodně dělat nemůžou, ale sotva jsem zašel za roh, už u nich byli znovu," popsal ošetřovatel.

Trasa přes výběh se na jaře zruší

Co tedy bude dál? Podle ošetřovatele Synovce se na jaře lemuři na svůj ostrůvek vrátí, omezeni ovšem budou návštěvníci. „Uvažujeme, že se zruší trasa přes jejich výběh a povede jen okolo. Lemuři se tak do styku s lidmi nedostanou," uzavřel Synovec. Zoologové lemury kata přemístí do zimního a více uzavřeného výběhu, protože jídlo, které jim lidé dávají, jim může velmi škodit.

„Opičky snědí, co jim dáte. Ale zhruba kilogramové mládě nemůže sníst celý banán, kousky čokolády nebo slané potraviny. Když už jim to nezpůsobí nějaké vážnější zdravotní problémy, tak například samice mohou mít problémy se zabřeznutím," vysvětlil Synovec.

Kvůli pamlskům od lidí umřel chvostan

Na odstrašující případ si pamatuje ošetřovatel Pavel Shromáždil. „Je to zhruba čtyři roky, co kvůli krmení od neukázněných lidí zemřel na otravu jeden z našich prvních chvostanů (také drobnější primát). Umíral asi šest týdnů," zavzpomínal Shromáždil.