Na zvýšenou opatrnost turistů, houbařů i horolezců apeluje jak vedení okolních obcí, tak také policisté, kteří tento trestný čin vyšetřují.

„Na tuto záležitost jsme sami upozornili policii. Nyní čekáme na výsledky šetření. Policisté mají totiž před naším řízením přednost," informovala Veronika Gajdůšková ze zlínského odboru městské zeleně. Dodatečně se potvrdilo, že se nejedná o povolené kácení.

„V obci Držková byly nařezané smrky ještě před mýtním věkem," doplnila Vladimíra Pavlovová, vedoucí zlínského odboru životního prostředí a zemědělství. V tomto případě se však patrně nejedná o nahodilou událost. Podobných případů je totiž v kraji celá řada.

„U nás to bylo minulý rok. Taky tu byl nařízlý les, který se pak musel nechat úředním nařízením vykácet. Mýtní věk přitom neměl," popsal Josef Jakuba, starosta nedaleké Podkopné Lhoty.

„Když jsou stromy poškozené, les se těžit musí"

Asi nejotřesnější případ tohoto typu se stal v regionu před třemi lety na Slovácku v Nezdenicích. Na úpatí Bílých Karpat, na hranici chráněné krajinné oblasti, neznámý vandal nařízl pět stovek vzrostlých stromů, především buků a dubů. Úředníkům nezbylo, než vstup do lesa zakázat a majiteli nařídit nucené vykácení lesa.

„Neříkám, že je to případ Držkové, ale v Nezdenicích to tak bylo: pochybné firmy skupují lesy, které nemají mýtní věk, kácet se proto nemohou. Jenže když jim les někdo poškodí, chudák firma ho vytěžit musí," říká svůj názor František, lesní dělník ze Slovácka. Příjmení z obav prozradit nechce.

„Třeba firma, co vlastnila les u Nezdenic, neměla ani funkční telefon či webové stránky. Nedalo se jí dovolat, to o něčem svědčí," dodává.

„Každému je jasné, co je to za firmy. O přírodu jim nejde. Zplundrují les a pokračují dál. Vždyť obcím likvidují i lesní a obecní cesty," doplnil lesák.

Jeho slova starosta Podkopné Lhoty potvrdil. „Stroje těžařů nám skutečně poškozují cesty. Požadujeme po nich náhradu škody," uvedl Josef Jakuba. Podle turisty Pavla Nusky ze Zlína patrně některým lidem přijde, že je zalesnění republiky zbytečně velké.

„Peníze jsou pro ně až na prvním místě," říká ironicky turista. „Až bude poslední ryba chycená a voda otrávená, teprv zjistíme, že z peněz se nenajíme," poznamenal.

Hospodaření s lesy se drží přísných pravidel. Každý, kdo vlastní více než 50 hektarů lesa, si musí nechat vyhotovit lesní hospodářský plán. V každém plánu je uvedena maximální celková výše těžeb. Tu není možné během platnosti plánu změnit.

„Vlastníci menších lesů se řídí lesní hospodářskou osnovou. Ta se zpracovává obvykle na deset let," vysvětlil Robert Hruban z kroměřížské pobočky Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů.

Popisovaná praxe s nařezáváním stromů je podle něj pravděpodobná a zřejmě k ní dochází. „Bohužel naše organizace se o těchto případech příliš nedozví," doplnil.

Viníkům přitom hrozí nemalé tresty. „Za trestný čin poškození lesa hrozí až tři roky odnětí svobody či peněžity trest," uvedl Petr Jaroš, mluvčí zlínské policie.

Tři roky starý incident u Nezdenic policie odložila. Pachatele nevypátrala.