VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Letní infekce teprve přijdou

Zlínský kraj – S tropickými teplotami přicházejí nejen radostné prázdninové dny, ale také větší riziko řady infekcí. Především počet průjmových onemocnění se podle hygieniků několikanásobně zvyšuje už od června.

8.7.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

K nejčastějším letním nákazám patří průjmová onemocnění. Mohou za to teploty

„Například výskyt salmonelózy se oproti chladnému období roku zdvojnásobuje až ztrojnásobuje. Dalšími infekčními nemocemi, které se mohou v létě v kolektivech vyskytnout, jsou virové záněty mozkových blan. Ty mají většinou rychlý a lehčí průběh,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hana Tkadlecová. K nákazám podle ní při vysokých teplotách dochází při nesprávném skladování surovin a hotových pokrmů.

„Pokud není následné tepelné zpracování pokrmů dokonalé nebo se jídlo pouze přihřívá nebo ohřívá v mikrovlnné troubě, je to ten pravý moment pro útok patogenních bakterií na naše zažívací ústrojí,“ doplnila.

Z pohledu teplého období roku je podle ní velmi rizikovou činností grilování a opékání. „Důležité je taky dbát na rychlý transport především uzenin z obchodu domů do chladničky,“ poradila hygienička.

Ve Zlínském kraji bylo za loňský rok evidováno osm set šedesát případů salmonelózy. „Letos se tato infekční nákaza objevila zatím sto šedesát šestkrát,“ vyčíslila epidemioložka Tkadlecová. „Nejúrodnější“ týdny podle ní ale máme ještě před sebou.

Staňte se našimi fanoušky na Facebooku!
Zde vás budeme v průběhu dne informovat o nejdůležitějších a nejzajímavějších událostech z regionu a hlavně vám nabídneme různé soutěže.

Pro prevenci proti možným chorobám provádí zlínská krajská hygienická stanice pravidelné kontroly v různých zařízeních. „Kontroly ve stravovacích provozech probíhají v průběhu celého roku a zaměřují se na správné skladování či dodržování technologických postupů. K nákaze totiž většinou dochází až při několikanásobném pochybení v řetězci přípravy jídla,“ popsala hygienička Hana Tkadlecová.

Zdroj nákazy ale podle ní často může vzejít i z domácích surovin a z nich připravených jídel.

„Paradoxně na základě kontrol z minulých let například zmrzlina v našich podmínkách není rizikovou potravinou. Samozřejmě při dodržení všech pravidel,“ poznamenala Tkadlecová.

V teplých letních dnech se mohou podle napajedelského praktického lékaře Pavla Talaše objevit nejen průjmová onemocnění, ale i respirační infekce. „Zatím je klid. Někdy je ale počasí, jako je teď, třeba na průdušky náročnější než zima,“ poznamenal doktor. „Pokud někdo dostane například salmonelózu, mívá průjem a mohou, ale nemusejí se objevit teploty. Důležitá je při takovýchto problémech především hydratace organismu,“ vzkázal.

Zvýšený počet pacientů prozatím nezaznamenal ani praktický lékař Martin Beníček z Nezdenic na Uherskohradišťsku. „V létě chodí lidé spíše s průjmovými onemocněními, v zimě mají zase problémy s dýchacími cestami,“ popsal lékař svoji zkušenost.

Některé nákazy si mohou lidé do Zlínského kraje přivézt také ze zahraničí. „Jsou to opět průjmová onemocnění. Zde se ale do popředí dostává bacilární úplavice, kterou se lidé nakazí především v oblíbených destinacích jako Egypt, Turecko a Tunisko,“ vyjmenovala hygienička. Epidemiologové podle ní každoročně evidují také případy virové hepatitidy typu A. „Proti té se lze před odjezdem do rizikových oblastí naočkovat,“ doplnila Tkadlecová.

Hygienička radí:

K zásadám pomáhajícím předcházet nákaze letními infekcemi patří:
- důkladné omývání ovoce,
- dostatečné tepelné zpracovávání hlavně rizikových potravin (sem patří nejen masné výrobky, uzeniny, ale i mléčné výrobky a výrobky z vajec,
- hygiena rukou na cestách (lze zakoupit cestovní balení dezinfekce),
- při zahraniční dovolené pít jen originálně balenou pitnou vodu, nedávat si led, vyvarovat se konzumaci listové zeleniny ze „švédských stolů“.

Zdroj: Hana Tkadlecová, krajská hygienická stanice Zlín

Autor: Gabriela Dvorníková

8.7.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dělníci v Otrokovicích opravují chodník v části Trávníky, který je ve směru příjezdu od Kauflandu. Stávající dlažbu kompletně odstraňují.
5

Starý chodník byl už celý zničený, konečně ho opravují

Balóny nad Olomoucí.
46

FOTO, VIDEO: Balonová show ozdobila nebe nad Olomoucí. Podívejte se

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? Nejen na to se můžete ptát vedoucí fyzioterapeutky Kroměřížské nemocnice Pavly Zemanové. Odpovídat vám bude středu 23. srpna v čase od 10 do 11 hodin.

AKTUALIZUJEME

Déšť krajské dožínky nepokazil, v průvodu se sešlo osm stovek lidí

Osm stovek krojovaných účastníků průvodu, dožínkové věnce pro hlavního hospodáře v kraji a samozřejmě bohatý doprovodný program: i letošní oslava sklizně se v Kroměříži o uplynulém víkendu vydařila.

Zoo se raduje z dalších mláďat

Chovatelé ve zlínské zoo mají další důvod k radosti. Početná šedesátičlenná kolonie plameňáků růžových se rozrostla o čtyři mláďata. Malí plameňáci se vylíhli na začátku července a díky skvělé péči rodičů zdárně prospívají. Stejně úspěšně se daří i dvěma malým samečkům u lemurů kata.

Pamětník Jiskry Otrokovice v první lize. Byl to malý zázrak, vzpomíná Gajdůšek

Už jsou v zapomnění. Většina z nich ani nežije. Byli to přitom oni, kdo před 53 lety do Otrokovic přinesli slávu. Na malém stadionku se na škváře kopala první liga. V sezoně 1964/1965 jezdily do míst současného moderního sportovního areálu na Baťově hvězdy tehdejší doby Tomáš Pospíchal, Andrej Kvašňák, Josef Masopust nebo Ivo Viktor.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení