„Ze stávajících 340 korun za dospělou osobu bude nyní s ohledem na náklady odpadového hospodářství navýšen na 390 korun, i tak ale zůstane na nejnižší hladině mezi obcemi a městy v regionu," vysvětlila mluvčí města Lenka Zvonková.

Občané přitom podle jejích slov budou moci i nadále využívat bonusového programu Třídím, kterým si mohou poplatek za odpad prostřednictvím separace plastů, papíru, nápojových kartonů a kovových obalů účinně snižovat.

„Odpadové hospodářství města Valašské Klobouky prošlo v posledních letech intenzívním rozvojem, který přinesl zkvalitnění a rozšíření poskytovaných služeb," uvedla pro Deník starostka Valašských Klobouk Eliška Olšáková.

„I když jsme učinili maximum pro snížení množství komunálního odpadu, výše poplatku za odpad postupně přestala odpovídat stále rostoucím nákladům na jeho zpracování. Město tak na odpadové hospodářství doplácí ročně částku až 700 tisíc korun," dodala.

Místní poplatek za odpad se přitom ve Valašských Kloboukách držel na stejné hladině už od roku 2010.

„Jeho příznivou výši pomáhá držet také skutečnost, že Valašské Klobouky mají svou vlastní skládku ve Smolině, a tak město nemusí platit základní složku poplatku za ukládání komunálních a ostatních odpadů ve výši 500 korun za tunu odpadu," přiblížil místostarosta Martin Janík.