Jako vítěz krajského kola dostane lázeňské město 100 tisíc korun

Ocenění se uděluje za příkladnou péči o památkové objekty a historické dědictví města a za nejlepší přípravu a realizaci programu regenerace městských památkových rezervací a zón.

Vítěz bude vyhlášen v dubnu v Praze k Mezinárodnímu dni památek a historických sídel. S podporou z programu regenerace se v Luhačovicích v minulých letech uskutečnila řada obnov a rekonstrukcí.

„V počátcích byla pozornost věnována hlavně kulturním památkám, nyní převažují opravy a rekonstrukce budov nebo infrastruktury, které sice nejsou památkově chráněné, ale leží v městské památkové zóně a jsou její významnou součástí," uvedla mluvčí kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu Petra Zelinková.

Loni pokračovala rekonstrukce vily Lékárna a uskutečnila se první etapa obnovy Společenského domu na Lázeňském náměstí. Dokončena byla rekonstrukce ulice Dr. Veselého, frekventované pěší zóny, která spojuje centrum města a lázeňský areál. 

„Vedení města se rozhodlo pro nově zrekonstruovanou pěší zónu vydat nařízení, které od poloviny roku 2015 reguluje rostoucí počet reklamních prvků, pozitivně ovlivňuje kvalitu prostředí a celkový vzhled nejen pěší zóny, ale i sousedních ulic spadajících do městské památkové zóny. Komise kladně ohodnotila tento krok města a přístup města k soukromým subjektům," uvedla mluvčí.

Podle ní město podporuje vlastníky v péči o objekty památkové hodnoty v samotné zóně i mimo ni. Luhačovice se také dlouhodobě snažily spolu s ostatními lázeňskými městy dostat na seznam kulturních památek UNESCO, ale neuspěly.

Město nyní řeší, co se sto tisíci korunami, které získalo za vítězství v krajském kole. Mělo by je totiž investovat do městské památkové zóny, kde ale objekty nevlastní.

„Rádi bychom použili peníze například na opravu vstupních dveří radnice, která je památkou, byť ne v památkové zóně," vysvětlil místostarosta Radomil Kop. Příští týden čekají v Luhačovicích návštěvu z ministerstva, kde se pokusí svůj návrh předložit.

„Pokud se nezadaří, dáme peníze k dispozici lázním nebo soukromníkovi, kteří objekty v památkové zóně vlastní. Luhačovice vnímáme jako celek, takže peníze zůstanou doma," pousmál se.

Vítěz celostátního kola získá milion korun. Prvním držitelem titulu Historické město roku byly za rok 1994 Svitavy. Loni jej získal Cheb.

Z měst ve Zlínském kraji uspěla v roce 1997 Kroměříž a v roce 2011 Uherské Hradiště. Jaké jsou nyní šance Luhačovic,

je podle místostarosty Kopa předčasné odhadovat. „Samozřejmě bychom byli rádi, ale držíme se při zemi. V dubnu na Hradě se rozhodne," dodal.