VYBRAT REGION
Zavřít mapu

VIDEO: V Luhačovicích vařili také historická jídla. Podívejte se

Luhačovice – Byť do druhého ročníku Food Festivalu Luhačovice zbývalo ještě několik dní, šéfkuchař pozlovického hotelu Vyhlídka Vlastimil Jaša měl plné ruce práce a hlavně hlavu plnou starostí. S předstihem totiž pracoval na menu, které o víkendu představil návštěvníkům gastronomické události.

16.8.2014 AKTUALIZOVÁNO 17.8.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
29 fotografií

Food Festival Luhačovice 2014Foto: DENÍK/Jarmila Kuncová

Jeho tým zvolil následující menu: předkrm – Hovězí jazyk v rosolu s lanýžovým olejem a bělkami, polévka – Pivní s trhanou cibulkovou buchtou, hlavní chod – Hovězí karabáček s majoránkovou máčou a se šiškami zadělávanými s minerálkou, dezert – Sýrové popiplance s trnčenou máčou.

"Nejnáročnější byly knedlíky zadělávané i ty na dezert z minerální vody, která obsahuje hodně uhličitanu. Jsou hodně těžké na přípravu. Minerální voda potřebuje totiž více času na vykynutí, navíc je to s přídavkem minima droždí, aby to šlo rychleji," řekl Deníku Vlastimil Jaša.

Už v pondělí musel nakládat hovězí karabáček do soli a citronové šťávy, aby se maso zjemnilo, proleželo a bylo pěknější.

„Byla to divočina, kdybych kolem sebe neměl takové šikovné lidi, tak bych to nezvládl," zasmál se Vlastimil Jaša. V sobotu pak jeho menu mělo úspěch. Lidé ochutnávali všechno.

„O každou část menu byl zájem. Hlavně pánům chutnala Pivní polévka s trhanou cibulovou buchtou. Bez povšimnutí nezůstal ani Sýrový popiplanec s trnčenou máčou. Je to vlastně knedlík plněný měkkým tvarohem, který byl napůl smíchaný se strouhaným tvrdým. A název popiplanec proto, že se popiplá trnčenou omáčkou," vysvětlil během akce pro Deník šéfkuchař pozlovického hotelu Vyhlídka Vlastimil Jaša.

Letošní druhý ročník Food Festivalu Luhačovice organizátoři postavili na vývoji luhačovické kuchyně od historie až po současnost. Inspirovala je kuchařka paní Blanky Petrákové, která se zabývá nejen vařením, ale také tím, co se vařilo a k vaření dříve používalo.

Degustační menu mohli lidé ochutnávat od pěti hotelů Resortu Luhačovice – Augustiniánský dům, Pohoda, Vega a Vyhlídka, ale také hotel Alexandria Lázní Luhačovice.

„Třeba právě hotel Alexandria připravil vyloženě historické menu, což nás k tématu také inspirovalo. Historie se zkrátka prolínala celým naším programem, stejně tak ten doprovodný se nesl v jeho duchu. Pozvali jsme také okrašlovací spolek, který představil historické dobové kostýmy, nebo seniory z Asociace kuchařů a cukrářů," podotkla za pořadatele Lenka Blažková.

Byť se návštěvníci museli často skrývat před deštěm, s jejich počtem byli spokojeni. V průběhu akce Lenka Blažková odhadovala, že na druhý ročník Food Festivalu Luhačovice by mohlo přijít celkem patnáct set lidí.

Manželé Zdeňka a Zbyněk Poštůlkovi z Loštic mají velice rádi kroupy, i na nich si na festivalu pochutnávali. „Zrovna baštíme pečené kachní prsíčko na rozmarýnu přelité demi-glace s vůní hruškovice s přílohou krup s kořenovou zeleninou. Protože máme oba rádi kroupy, tak nás to hodně oslovilo. Je to na jedničku," zhodnotila degustační pokrm Zdeňka Poštůlková.

U každého stánku prý něco ochutnali. „Zaujal mě Babiččin táč s borůvkami sypaný máslovou drobenkou, nebo také Pošírovaný závitek ze pstruha duhového plněný zauzenou fáší, fenyklovým máslem, s bramborovým pyré a pečenými cherry tomaty," vyzdvihl Zbyněk Poštůlka.

„Měli jsme i Řeřichovou polévku s créme fraiche, ta byla opravdu výborná, pak také třeba pohankový tatarák. Byl jemný a hodně dobrý. Opravdu jsme si pochutnali," doplnila jeho manželka.

Slova chvály pěla také Monika Havlíčková z Kroměříže. „Přijeli jsme sem poprvé. Už jsme ochutnali pohankový tatarák a byl vynikající. Neměl chybu," zhodnotila Monika Havlíčková.

Ze zvědavosti ochutnali a pak se pro pohankový tatarák vraceli

Luhačovice – Namazaný na půl krajíčcích chleba a ozdobený na kolečka nakrájenou jarní cibulkou. Tak vypadal pohankový tatarák, který v sobotu na druhém ročníku

Food Festivalu Luhačovice mohli zájemci ochutnávat. Připravovalo jej tam pro ně několik členů Asociace kuchařů a cukrářů. Zájem o nezvyklou pochoutku byl velký.

„Lidé si jej chválí. Dokonce přišla řada i takových, kteří si nevěřícně vzali jeden kousek, ochutnali a pak se nakonec vrátili pro další. To je pro nás veliká odměna," pochvaloval si během akce Michal Makusi, člen zmíněné staré gardy.

Příprava pohankového tataráku podle něj není vůbec těžká, spíše naopak, je velice jednoduchá. „Pohanka se uvaří, poté trošku rozmixuje, nechá se vychladit a pak se dochutí klasicky jako každý tatarský biftek, tedy za použití kečupu, hořčice a worcesteru, zkrátka co má každý rád," přiblížil postup Michal Makusi.

Přiznal také, že pohankový tatarák musejí dělat často, lidé je po nich chtějí pokaždé všude tam, kde dorazí členové Asociace kuchařů a cukrářů. „Nic jiného po nás nikdy nechtějí, na jakoukoliv akci musíme vozit pohankový tatarák," zasmál se Michal Makusi.

Ten je také příznivcem zdravé výživy. Podle jeho slov je navíc v dnešní době značně opomíjená.

„Snažíme se ji lidem trošku připomínat. Já si myslím, že by se k ní lidé měli začít vracet, zdravá jídla jsou totiž chutná a prospěšná pro lidský organismus. Také chuťovým buňkám lahodí," dodal Michal Makusi. ⋌(jk)

Autor: Jarmila Kuncová

16.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zleva Milan Baroš z Liberce a Zoran Gajič ze Zlína
1 4

Na zmrzlém terénu fotbal trpěl. Zlín bod z Liberce bere

17. reprezentační ples Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.
8

Ples UTB: spousta romantiky, nechyběly šansony

Naboural dvě auta, v krvi měl 2,6 promile

Slušovicko - Se 2,63 promile alkoholu v dechu naboural devatenáctiletý řidič na Slušovicku dvě vozidla. Způsobil škodu za 45 tisíc.

AKTUALIZOVÁNO

Tolik co pro Březinu? diví se obhájci Čanigy a Sedlaříka

V případu více než miliardového daňového úniku padly u krajského soudu ve Zlíně přísné návrhy trestů. Rozhodnout má v úterý.

DOTYK.CZ

Chystá se bič na soukromé lékaře

Soukromých ambulancí je jako hub po dešti. Zbytečně prodražují výdaje pojišťoven, tvrdí ministerstvo zdravotnictví. Očaři, plicaři nebo ortopedové totiž často pracují „dvoukolejně" – kromě soukromé ambulance mají i úvazek v nemocnici. Podle vedení resortu si odtud „vyzobávají" nejlukrativnější pacienty. To zarazíme, plánuje poradce ministra Roman Prymula.

Lepší než pátá pozice bude sci-fi, říká zlínský trenér Páník

Zlín – Před zlínským fotbalovým klubem se otevírají tři měsíce, které mohou jedinečným způsobem přepsat jeho historii! Mužstvo dnes vstoupí ze čtvrtého místa do jarní části ePojisteni.cz ligy a bude bojovat o účast v evropských pohárech. „Když skončíme v první pětce, splní se nám sen. Jakákoliv pozice výš bude science fiction," přiznal trenér Bohumil Páník.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies