Zástupci města mu ukazovali, jak pokročili od jeho lednové návštěvy. Beneš řekl, že je ve věci zapsání do seznamu UNESCO mírným optimistou.
O tom, zda se Luhačovice vůbec dostanou do užšího výběru, právě v těchto dnech rozhoduje výbor UNESCO na zasedání na Novém Zélandu. Jasno by mělo být v pondělí.

V lednu od Beneše radní dostali řadu připomínek, na základě kterých zlepšují situaci ve městě. Pomáhají s tím firmy i obyvatelé Luhačovic. Díky nim je například vyčištěné město. „Zapojili jsme do úklidu všechny složky pracující s dětmi, myslivce anebo rybáře,“ podotkl místostarosta Roman Lebloch.
Dalším krokem k případnému zapsání na seznam UNESCO je podle místostarosty i otevření muzea, které připomíná lázeňství a život obyčejných lidí před sto lety. „Bude slavnostně otevřené třicátého července,“ pokračoval Lebloch s tím, že světová organizace nesleduje jen hmotné záležitosti, ale i atmosféru místa.

Luhačovice dále podpořily kulturu vydáním knihy Jurkovičovy Luhačovice

Tajemník Beneš po příjezdu do města uvedl, že se mu líbí například zeleň a výsadba v lázních. „Doufám, že udělá na budoucí mezinárodní hodnotitele stejně dobrý dojem jako na mě,“ konstatoval Beneš s tím, že v Luhačovicích je jasně patrný zájem o získání prestižního ocenění. Uvítal, že se ještě v červenci bude na krajském úřadu jednat o zákazu tranzitu těžkých kamionů.

„Upozorňuji, že nic ještě není vyhrané. Eventuální zápis by ale přinesl prestiž. Luhačovice by rázem byly na mapě světa, a ne jen na mapě České republiky či Evropy,“ zmínil Beneš. Podle něj by se město dostalo mezi světovou památkovou šlechtu. „Je to také obrovská reklama s prokazatelnými dopady v oblasti turistického ruchu,“ zhodnotil Beneš.

O tom, zda do Luhačovic přijedou komisaři světové organizace, se právě nyní rozhoduje na zasedání výboru UNESCO na Novém Zélandu. Odborníci tam vybírají maximálně pětatřicet kandidátů ze současných pětačtyřiceti. „Do pondělka rozhodnou o tom, zda Luhačovice postoupí do dalšího kola schvalovacího procesu a jestli tedy bude šetření v terénu. Jsem v této věci mírný optimista,“ uzavřel Beneš.

Pokud Luhačovice uspějí, do města by měly ještě letos dorazit dvě skupiny komisařů UNESCO – jedna skupina přijede oficiálně, druhá inkognito. Komisaři vypracují posudek, se kterým půjde nominace před rozhodující mezivládní Výbor pro světové dědictví. Ten vysloví konečný verdikt.

Zapsání na seznam UNESCO by přivítali obyvatelé města i lázeňští hosté. „Mohlo by Luhačovice ještě víc povznést. Zasloužily by si to,“ míní Renata Drozdeková z Prahy. „Určitě by to bylo dobré. Třeba by to uspíšilo i projekty jako budování cyklostezek, opravy a údržbu města,“ dodala Natálie Abrahámová z Luhačovic.