Zatímco teď si ji rodina Janů koupí bez problémů v obchodě, brzy jim bude muset vincentku předepsat lékař anebo ji nebudou moci sehnat vůbec.

Luhačovický výrobce ojedinělé přírodní léčivé minerální vody neví, jak to s vincentkou bude dál. Evropská unie se totiž před časem nechala slyšet, že není možné, aby existovalo něco mezi léčivem a potravinou.

Není jasné, zda se prodej má řídit předpisy vztahujícími se na léky či tím, co platí pro potraviny. Do žádné z těchto kategorií minerální vody Vincentka, Šaratica, Bílinská kyselka či Zaječická hořká nepatří.

Neví, jak to dopadne

„Tuto záležitost už několik měsíců řešíme. Nikdo ale ještě dneska neví, jak všechno dopadne. Coby výrobci jsme v nejistotě. Protože nejsme partnery Evropské unie, jsme odkázáni na to, co naše ministerstva a jiné orgány udělají či dopustí. Nejsme zatím schopni říct, co se bude dít," říká obchodně-finanční ředitel akciové společnosti Vincentka Ladislav Šumšal.

Dosavadní vyjednávání zatím nic nepřinesla. „Minerální voda jako pojem by prý neměla existovat. Podle mě je to výmysl demokratů v Bruselu," zlobí se Šumšal.

Vincentka coby minerální léčivá voda lidem pomáhá už několik staletí. „Nikdo se ale nechce pozastavit nad tím, že přírodní minerální voda prostě existuje, má spoustu minerálů. Je to pojem, který je třeba vnímat. Tato voda je ověřená staletími, vlivem chemického složení a obsahu minerálů má pozitivní vliv na léčení řady nemocí," tvrdí ředitel akciovky Vincentka Ladislav Šumšal.

Podle zákonů vincentka není lék

Lék to ale podle legislativy není. Neexistuje totiž žádná klinická studie, která by prokázala, že minerální vody nějaké léčivé účinky mají.

Ladislav Šumšal z firmy Vincentka, a.s. však prý věří, že zvítězí zdravý rozum. „Přece nebudeme vincentku, šaratici a jiné vody zašlapávat do země, když nám pomáhají," dodává.

Na luhačovickou vincentku nedá dopustit například Filip Bartek, zpěvák kapely Nohow z Uherského Brodu. Kupuje si ji především, když má skupina více koncertů po sobě a hlasivky dostávají zabrat.

„Vincentka mi pomáhá proti chrapotu. Kdyby byla na předpis nebo by se nedala koupit vůbec, hodně by mi to vadilo. Musel bych najít nový recept, asi budu pít syrová vajíčka, jako to prý dělá Karel Gott," podotkl s úsměvem.

Lze ji pít v lázních

Vincentku, byť v omezeném množství, si mohou lidé bez poplatku do pohárku natočit v hale Vincentka, která se nachází uprostřed luhačovické Velké kolonády.

„Do velké nádoby si ji ale stáčet nemohou. To hlídá náš pracovník. Vincentka je návštěvníkům určena pouze v omezeném množství a my ji využíváme výlučně k léčebným účelům," dodává obchodní manažer Lázní Luhačovice Jiří Dědek.