VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Malí prodejci vědí, jak na obry

Zlínský kraj - /FOTOGALERIE/ Už šestým rokem se potravinářské výrobky ze Zlínského kraje ucházely o certifikáty kvality v soutěži Perla Zlínska. I takto chtějí agrárníci a kraj přispět ke zviditelnění regionálních výrobců.

3.10.2011
SDÍLEJ:

Gastronomické speciality od regionálních výrobců mohli vyzkoušet lidé, kteří v pátek 30. září navštívili zlínskou halu Euronics. Vyhlašovala se tam totiž šestý ročník ceny Perla Zlínska pro nejkvalitnější potravinu. Organizátory překvapil nízky zájem lidíFoto: DENÍK/Matej Slávik

Ti totiž obzvlášť v poslední době musejí doslova bojovat o každého zákazníka s obchodními řetězci. Ne všichni se ale prodejních kolosů bojí: stačí prý být originální a kvalitní.

Na jídle se šetří

Například spolumajitelka rodinného pekařství Jarmila Králíková z Třebětic u Holešova, která se pečení věnuje přes dvacet let, přítomnost velkoobchodů pocítila hodně.

„Začalo to, když se kolem Holešova vystavěly supermarkety. Dokud tu nebyly, měli jsme přímo v Holešově 18 obchodů, dnes tam máme jeden,“ konstatovala s tím, že na rozdíl od cigaret a alkoholu se na potravinách dnes šetří.

Své zakázníky ale mají. Přicházejí stálí zájemci z okolí a nárazově i lidé z Čech, kteří obcí projíždějí. Největší zájem je podle Králíkové stále o kmínový chleba, o celozrnný stojí vegetariánské jídelny.

Naproti tomu Pekárna Ora ze Slavičína tlak velkovýrobců výrazně nepociťuje.

Ohroženi jsou, kvalita ale vítězí

„Ohrožení velkopekárnami samozřejmě existuje, protože jim nemůžeme v produktivitě a ceně vůbec konkurovat. Lidé si ale raději koupí dražší a kvalitnější potraviny,“ tvrdí majitel Pekárny Ora Josef Otépka. Hitem poslední doby je v jeho prodejně pivní rohlík, pro který se prý jeho zákazníci vracejí.

Že kvalita často u nakupujících vítězí nad nízkou cenou, potvrzuje také spolumajitelka Řeznictví­uzenářství Zbořil z Otrokovic. Zákazníky z okolí, ale také z Prahy či Ostravy k nim podle Petry Zbořilové láká především jistota, že tam zpracovávají maso z českých chovů.

Příliv velkých obchodů se otrokovického uzenářství přesto dotýká.

„Když před patnácti lety rodiče v tomto řeznictví začínali, byla situace úplně jiná. Tehdy se prodávalo hodně masa, dnes však přicházejí lidé hlavně na uzeninu a zabijačku,“ přiblížila Petra Zbořilová z otrokovického řeznictví.

Zároveň poukázala na to, že většina stálých zákazníků je už v důchodovém věku.

„Potřebovali bychom, aby se do řeznictví naučila chodit i mladší generace,“ přeje si Zbořilová.

Další výhodou malých rodinných podniků je téměř kouzelné slovo tradice, které zákazníky přitahuje jako magnet. Dobře to vědí i v pekárně Radmily Hubálové v Sušicích. Na trhu se snaží uspět hlavně se slováckým koláčkem, jehož recepturu už před padesáti lety používala maminka vedoucí pekařky Aleny Fojtáškové.

Nabízejí zboží, které markety nemají

„Pokračujeme v tradici. Na recepturu máme ochrannou známku. Spolu s majitelkou se koláčky snažíme dostat do povědomí lidí,“ přiblížila Fojtášková s tím, že vše vyrábějí ručně.

Ačkoli jablečnou verzi slováckého koláčku ocenila i porota Perly Zlínska, není lehké se s ním na trhu prosadit. „Je to velký boj. Jsme malá pekárnička. V regionu je navíc přemíra koláčů,“ prozradila pekařka.

Téměř stoprocentně spolehlivým receptem na úspěch je podle oslovených živnostníků přijít na trh s něčím, co zákazník v supermarketu ani u jiných konkurentů jen tak nekoupí. Potvrzuje to například Stanislava Elšíková z pekárny ve Vizovicích.

„Pracujeme s kváskovým celozrnným pečivem a náš cílový zákazník je úplně jiný než ten v supermarketech,“ vysvětluje pekařka Stanislava Elšíková s tím, že své výrobky její pekárna dodává jen do prodejen se zdravou výživou.

V přehlídce chutí bodovaly sušenky a maso

/REPORTÁŽ/ Malí prodejci potravin předvedli spoustu delikates. Na své si přišel každý návštěvník

Na včerejší vyhodnocení soutěže o nejlepší potravinářské výrobky Zlínského kraje jsem se těšila. Zajímalo mě, kdo získá ocenění Perla Zlínska. Protože jsem vynechala oběd, do zlínské sportovní haly Euronics, kde se má vše odehrát, mířím svižným tempem.  

V útrobách budovy se mi naskýtá lákavý pohled. Všude kolem jsou stánky s jídlem. Usměvaví lidé za pultíky nabízejí všechno možné od svatebních koláčků, koláčů až po kus uzeného či škvarky. Ženy se srocují spíše u sladkého, muže naopak zajímají masné výrobky.

Protože jsem z podstaty takříkajíc masařka, ochotně jejich řady rozšířím. Moje první zastávka je stanoviště Řeznictví uzenářství Zbořil z Otrokovic. Než se stihnu na cokoli pořádně zeptat, doporučí mi spolumajitelka řeznictví Petra Zbořilová, abych ochutnala něco z jejich nabídky. Nejdříve sáhnu po škvarku, vzápětí ochutnávám šunky.

„Je to poctivá uzenařina. Lidé však mají zájem i o domácí zabíjačku. Ta od každého řezníka chutná jinak Kdo je ochutnal zabíjačku od našeho tatínka, nechce jinou, “ říká mi Zbořilová, když degustuji.

Nechci však sladkosti odsunout na vedlejší kolej a tak se zaměřím i na koláče.  U stánku pekařky Jarmily Králíkové labužnicky na jazyku převaluji svatební koláček a skoro už přemýšlím, jestli se brzy někdo v okolí nechystá na vdavky.

Očima přejíždím po stáncích, až mou pozornost zaujme cedule s nápisem Pivní rohlíky. Tak ty ještě neznám! Prohlížím si je zblízka spolu s asi dvacetiletým mužem.

„Nemusíte se bát, nic z něj nenadýcháte,“ říká mu usměvavá paní ze slavičínského pekařství Ora. Neváhám a zakousnu se do něj. Má jemnou chuť a přestože nejsem příznivec piva, dovedu si jej k netradičnímu pečivu představit někde na zahrádce či u televize.

Jako další přiláká mou pozornost vizovická pekárna Staňka. Dodává pečivo prodejnám se zdravou výživou. Zvědavě ochutnám slaný špaldový křupánek s česnekem. Je výborný a popírá tak mnohdy pravdivé rčení, že vše co je zdravé, není dobré.

Exotické sušenky, zvířátka z brynzy

„Novinkou jsou sušenky s kořením chio,“ říká Stanislava Elšíková. S očekávám ochutnám. Exotické kořením mi připomíná provensálské koření.

„Někomu to chutná dokonce jako rajče,“ opáčí na to Elšíková s úsměvem. Když už jsem u těch sušenek, rozhodnu se vyzkoušet i Brynzová zvířátka s pohankou od Pekařství Valašské regály z Velkých Karlovic. Získaly totiž ocenění Perly Zlínska.

Když jedno zvířátko převaluji v ústech, žádný chuťový zážitek se alespoň pro mě nekoná. Nepřišla jsem mu na chuť ani s vědomím, že brynza a pohanka je zdravá.

Poslední mojí sladkou zastávkou je stánek Pekárny a cukrárny Agrodružstva Roštění na Kroměřížsku. Jejich tvarohovo-srýový koláč mi doslova učaruje. Na jazyku ho nechávám rozplývat nejdéle. Halu opouštím s pocitem, že život je zkrátka sladký.

Lenka Bořutová

Autor: Lenka Bořutová

3.10.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
40

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Autogramiáda jezdců Barum Czech Rally Zlín 2017 v obchodním centu Zlaté jablko ve Zlíně.
19

První se opět prezentovali Turci. Itinerář zatím převzalo 132 pilotů

Startovní listina Barum Rally zdarma ve čtvrtečním Deníku

Deník vám ve svém zítřejším TIŠTENÉM vydání přinese zdarma startovní listinu nadcházejícího víkendového 47. ročníku Barum Czech Rally Zlín. Kromě seznamu pilotů soudobých vozů zde najdete i účastníků 10. ročníku Star Rally. (spo)

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? Nejen na to se můžete ptát vedoucí fyzioterapeutky Kroměřížské nemocnice Pavly Zemanové. 

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Hostákovi se nelíbilo zahřívání gum. Jinak jej svezení v závodničce nadchlo

Rozhodně si necvrnkl do kalhot. Naopak. Plnými doušky si v těchto dnech užívá krásy a tradice pro něj zcela nového zlínského regionu nový generální manažer hokejových Beranů Martin Hosták. Bývalý úspěšný hokejista a expert v úterý rád přijal pozvání a možnost svézt se na testovací zkoušce blížící se Barumky ve špičkovém závodním voze Škoda Fabia R5 pilotovaném Antonínem Tlusťákem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení