VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Malý, sladký, voňavý - takový má být vdolek

Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.

9.4.2013 3
SDÍLEJ:

Pekárna vdolečků Javor ve Vlčnově.Foto: DENÍK/Jan Karásek

Vlčnovské vdolečky netřeba lidem z kraje představovat. Sladké potěšení z pekárny Javor totiž znají zákazníci i daleko za hranicemi zlínského regionu. Jak probíhá jejich výroba, zjistila naše redaktorka Jana Zavadilová. A když už se ve středu 3. dubna vypravila na ranní šichtu v pekárně, rovnou si vyzkoušela sama vdoleček také připravit. Třeba jste ten její snídali právě vy.

Koláčky plné radosti

Pekárna vdolečků Javor ve Vlčnově.

Od roku 2008 se dělají také v pekárně Javor. Ročně se zde připraví přes tři miliony kusů tohoto sladkého potěšení. Každý koláček projde rukama vlčnovských žen, každý koláček se dělá jen z těch nejkvalitnějších českých surovin a každý koláček voní po radosti ze života.

Ve vlčnovské pekárně je už v sedm hodin pěkně rušno a živo. „Pojďte dál," vítá mě vedoucí Jana Zemková. Na stole v kanceláři voní káva a hlavně talíř čerstvě upečených koláčků. Rozplývají se mi na jazyku a věřím tomu, že bych snědla všechny.

Musím se ale jít podívat do výroby, protože i když někteří lidé teprve vstávají, pekařky už mají téměř devět tisíc vdolečků hotových.

„Pracují tady stálí zaměstnanci, ale také brigádnice," vysvětluje vedoucí. Podle jejích slov se někdy při výrobě sejde i čtyřicet žen, jindy stačí dvacet.

„Začínáme už ve dvě hodiny ráno, aby se zamísilo a nachystalo těsto," říká Jana Zemková a vysvětluje, jak se takové těsto dělá.

„Těsto na vlčnovský vdoleček se skládá ze dvou těst máslového a kynutého. Máslové musí být udělané dopředu a je třeba ho zchladit," usměje se paní Zemková.

„Kynuté těsto se dělá čerstvé a obě těsta se do sebe vkládají a rozvalují se," dodá vedoucí. Když je těsto nachystáno a rozváleno, může v pět hodin začít ranní vdolečkový kolotoč.

Ve výrobně to voní jako ve sladkém ráji, i přes čilý pracovní ruch je všude čisto a všechno má své místo. Kolem dlouhých stolů stojí dvacítka žen v bílých pláštích a se šátkem na hlavě. Na stolech jsou připravené nařezané čtverečky z těsta a na nich kulička tvarohu s rozinkami. Tvaroh ženy zručně zabalí, těsto porovnají a je to.

„Zkuste si to," vybízí mne. Žádná legrace to tedy není, ale podle slov ostatních bych to určitě za chvíli zvládla také. Ještě udělat důlek, přidat povidla a posýpku a postříkat vaječnou meláží. A může se začít péct.

Pekařky se při práci nenudí

Nakynuté vdolečky se vkládají do pecí. Než se vdolečky upečou, jdu opět za svými novými kamarádkami ke stolům. „Holky, co mám vařit?" To je nejčastější otázka, která zde padne. Lítají tu recepty, za které by se nemuseli stydět ani přední čeští kuchaři.

A protože stojím v kolektivu žen, na žádném mužském nezůstane nitka suchá, ale v tom dobrém smyslu. Probírají se tu běžné denní starosti, ale i radosti.

Andrejka, Kateřina, Pavla, Jana, Marie i Jarmila se stále usmívají, povídají si a tak vkládají do vdolečků dobrou náladu a radost ze života. Na dotaz, kolik udělají denně vdolečků, všechny svorně s úsměvem odpovídají: „Vdolečky nepočítáme, je jich strašně, strašně moc. To bychom ani nestihly počítat."

Další cesta upečených a vychlazených vdolečků je daleká. Z expedice jsou auty rozváženy do celého Zlínského kraje, ale i poštou do celé republiky. Všechno kolem vdolečků musí klapnout, jinak by nebyly. Zkrátka, o vlčnovské vdolečky byl a je vždycky zájem.

Pekárna vdolečků Javor ve Vlčnově.

Foto: DENÍK/Jan Karásek

Vlčnovské vdolky v číslech a faktech

Místo: Vlčnov, pekárna Javor

Datum: 3. dubna 2013

Kolik vdolečků se upeče za měsíc: 300 tisíc

Kolik vdolečků se vleze na plech: 80

Zajímavost: Na tři dny provozu při výrobě vdolečků potřebují v pekárně Javor čtyři sta kilogramů tvarohu a týdně se spotřebuje 2100 vajec.

Z čeho jsou vdolečky:

Mouka, máslo, šlehačka, tvaroh, rozinky, rumové aroma (dříve se dával rum, ale po metanolové aféře začali pekaři používat rumové aroma, což na kvalitě vdolečku nijak neubralo), čerstvé droždí, žloutky, vejce, cukr, sůl, olej, vanilkový cukr, mléko, vaječná meláž.

Autor: Jana Zavadilová

9.4.2013 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Egon Smékal

Léta na špici? Z toho mám největší radost, přiznal Egon Smékal

Autogramiáda jezdců Barum Czech Rally Zlín 2017 v obchodním centu Zlaté jablko ve Zlíně.

Na Barum Rally dorazilo 135 posádek, 16 se omluvilo

Trať městské erzety Barumky si lidé mohou v pátek večer projet na kole

Na trať městské rychlostní zkoušky Barum Czech Rally Zlín se letos nevydají pouze závodní automobily. Možnost projet si dráhu městské erzety budou mít také cyklisté z řad široké veřejnosti, a to už v pátek na akci Zlínská kola.

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Hlasujte pro svou nejoblíbenější restauraci, hospodu, bar, pizzerii nebo bistro na střední Moravě.

První se opět prezentovali Turci. Itinerář zatím převzalo 132 pilotů

Stejně jako loni i v úterý se jako první v sekretariátě Barum Czech Rally Zlín prezentovala organizátorům 47. ročníku turecká posádka Murat Bostanci – Onur Vatansever.

Startovní listina Barum Rally zdarma ve čtvrtečním Deníku

Deník vám ve svém zítřejším TIŠTENÉM vydání přinese zdarma startovní listinu nadcházejícího víkendového 47. ročníku Barum Czech Rally Zlín. Kromě seznamu pilotů soudobých vozů zde najdete i účastníků 10. ročníku Star Rally. (spo)

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení