Nadšenkyň křehkého umění se nás sešlo šest. Začínáme navlékat korálky, a pod našima rukama tak začínají vznikat něžné vánoční ozdoby. Osobně mi technologický postup připomíná manuál ke startu raketoplánu, takže prokazuji notnou dávku odvahy. „No vidíte, za chvilku mi povedete kurzy," povzbuzuje mne vedoucí Lišková a jde k další žákyni zkontrolovat, jak si vede.

Prodejna Střípek štěstí není moc velká, ale vejde se sem i místo na výstavku vyrobených šperků a malý vánoční stromek s právě vyrobenými ozdobami.

Podél zdí jsou dřevěné regály plné sklenic, ve kterých jsou korálky, na jaké si vzpomenete. Uprostřed místnosti jsou dva velké stoly, u kterých sedí a právě vytvářejí sněhové vločky žákyně dnešního kurzu. Celou prodejničkou voní svíčky a jejich plamínky, vůně, korálky a dobrý čaj připomínají, že jsou Vánoce za dveřmi.

Vedle mne sedí Martina Jadrníčková. Trochu ztrácí trpělivost, protože se jí prý dnes nedaří. To ale Anna Lišková slyší nerada. „Přece to nevzdáte, ukažte, já vám ukážu, kde jste udělala chybu, a napravíte to," uklidňuje kolegyni vedle mne.

A opravdu. Martině se práce po chvíli začne dařit a dokonce už je jí i do řeči.

„K paní Liškové chodím na kurzy ráda, je tu zábava a příjemné prostředí. Už jsem u ní byla na kurzu ketlování, smaltování i vyrábění šperků z hedvábných kokonů," prozrazuje mi. Protože můj vánoční korálkový zázrak je již hotov, vydávám se na průzkum za ostatními dámami, abych si prohlédla, jak se jim vede. Jana Kolářová je již na druhém kurzu Anny Liškové, ten první byl ketlování.

„Ketlování je vlastně výroba šperků," vysvětlí mi, když vidí můj nechápavý výraz. „O kurzy je stále zájem, chodí sem ženy i muži, ale i děti od deseti let či manželské páry. Někdy to je opravdová legrace vidět, jak se navzájem zlobí," usmívá se Anna Lišková.

Jeden kurz trvá minimálně 2,5 hodiny, to je ale spíš kratší doba. Stává se, že někdy trvá i pět hodin.

„Chci totiž, aby si klienti odnesli domů hotové výrobky. Mám radost, že se ke mně rádi vracejí a vybírají si z dalších kurzů, které nabízím," dodává. Strávila jsem čas v příjemném prostředí. Je docela možné, že se do kurzu přihlásím.

JANA ZAVADILOVÁ