Oblíbené sladkosti hyzdí hlavní trasy v centrech měst Zlínska. Pokutovat plivání je však podle strážníků problematické

Přestože udržování čistoty na veřejných prostranstvích ošetřuje přestupkový zákon a někde i vyhláška, pokutovat bezohledné odhazovače je problém. Jen velice zřídka se totiž strážníkům podaří přichytit někoho při plivání.

Ve Zlíně je jich přitom na chodnících čím dál tím více, upozornil ředitel technických služeb František Kostelník.

„Odhozené žvýkačky časem nevymizí, takže jich přibývá. Je to komplikovaný problém. Některé dokáže odstranit zametací stroj, ale ty, které jsou zašlápnuté v pórech dlažby, ne,“ vysvětlil Kostelník.

Pomohl by parostroj

S oblíbenými osvěžovači dechu si prý dokáže poradit speciální stroj, který pracuje s vodní párou. Ten ale technické služby nevlastní. „Pokud město o tuto službu však projeví zájem, dalo by se o jeho nákupu uvažovat,“ poznamenal ředitel.

Magistrát ještě loni zvažoval, že by uvedl v platnost takzvanou protižvýkačkovou vyhlášku. Tedy opatření, které by obecně ošetřovalo udržování čistoty ve městě. Nakonec ale ze svého záměru upustil a vychází z přestupkového zákona o znečišťování veřejných prostranství. Na základě něj je možné uložit nepořádníkům blokovou pokutu do výše jednoho tisíce korun. Ve správním řízení ale dosahuje hranice třicíti tisíc korun.

„Není vyloučeno, že vyhlášku v budoucnu zastupitelé přijmou. Nyní ale není na pořadu dne. Jak dokážeme někomu, že tu žvýkačku odhodil právě on? Bezohlednost některých lidí je neúnosná,“ sdělila mluvčí radnice Marie Masaříková.

Mluvčí zlínských strážníků Šárka Škubalová potvrdila, že pokutovat za odhazování žvýkaček není jednoduché.

„Nedopalky jsou častější, ale žvýkačky jsou zákeřné. Nikdo ji neodhodí, když vidí uniformu. Pokud náhodou někdo znečišťuje prostředí, řešíme to nejprve domluvou,“ přiblížila Škubalová.

V Uherském Hradišti si už ale tamní velitel městské policie Jaroslav Ježo myslí, že upozorňování bylo dost. Proto místní varuje, že při přistižení strážníci shovívaví nebudou.

„Žvýkačky jsou hlavně v centru na náměstích a v Prostřední ulici. Nevyčistí se nikdy. A z trávy by se musely vysbírat. Po schválení vyhlášky ale stav horší určitě není. Je v podvědomí lidí,“ míní Ježo.

Žvýkačky jsou vidět také na chodnících v Kroměříži, například v ulicích Kovářská nebo Vodní. Tamní radnice měla kdysi nabídku odstranit je pomocí speciálních vysavačů. Nabídky firmy ale tehdy nevyužila kvůli vysokým nákladům. „Ve městě je takového nepořádku i po kuřácích. Vyhlášku nemáme, platí na ně přestupkový zákon,“ sdělil mluvčí města Pavel Zrna.

Na něj je odkázaný i Vsetín, Otrokovice a Valašské Klobouky. Ulice mají prý znečištěné standardně, proto žádná jiná opatření neplánují. „Je problematické to někomu dokazovat. Odhazování žvýkaček je navíc spíše o výchově v rodině,“ míní vsetínská mluvčí Eva Stejskalová.