Její spolužáci i rodina museli absolvovat vyšetření, u nikoho dalšího se nemoc neprokázala, píše dnešní regionální vydání Mladé fronty Dnes (MfD). Infekční onemocnění se v Česku objevuje už jen velmi výjimečně. Ve Zlínském kraji se každý rok léčí maximálně 30 případů dospělých pacientů.

Tuberkulóza u dětí je však ještě vzácnější, loni se objevily jen tři případy v celé zemi. Proto lékaři dívku do dvou hodin od zjištění onemocnění převezli do Brna, řekl deníku primář plicního oddělení krajské nemocnice Vladimír Řihák. Lékaři zjistili, že dívka má rozsáhlou formu plicní tuberkulózy. Kašlala, vykašlávala krev, měla zvýšenou teplotu, byla unavená. Podezření potvrdil i rentgen. Stav školačky, která leží na specializovaném oddělení fakultní nemocnice v Brně, je stabilizovaný.

Hygienici museli zjišťovat, kdo s dívkou přišel do styku, tuberkulóza je infekční a přenáší se vzduchem nebo dotykem. „Dotklo se to asi stovky žáků a několika učitelů,“ uvedla ředitelka Základní školy Trávníky Jana Večeřová.

O výjimečném případu už vědí také lékaři v kraji. „To proto, aby na tuto vzácnou diagnózu v případě typických potíží mysleli,“ řekla vedoucí protiepidemického odboru krajské hygieny Hana Tkadlecová.

Informace o tuberkulóze v otrokovické škole se rozšířila i mezi rodiče a obyvatele města, u většiny z nich vyvolala obavy. Mnozí z nich se informují u svého lékaře na možnosti očkování, které už u dětí není povinné. Podle odborníků však nejsou obavy na místě. Není možné, aby se nemoc přenesla rychle, kontakt musí být dlouhodobý a velmi úzký.

„Očkovat teď všechna miminka v Otrokovicích je nesmysl. Nikdo není zásadně ohrožený,“ poznamenal Řihák. Osoby, kteří se s nakaženou školačkou stýkali nejvíc, už nemocnice vyšetřila, u nikoho se tuberkulóza neprokázala. Lékaři budou děti i dospělé sledovat delší dobu. Zatím se totiž neví, jak se vzácná infekce k dívce dostala.