Udělen mu byl právě včera, den před jeho pětadevadesátými narozeninami. Známý český cestovatel se tak může nově pyšnit titulem doctor honoris causa.   VIDEO: Proslov Miroslava Zikmuda

 „Pocity jsou úžasné. Trochu bych je přirovnal ke dvěma nezapomenutelným událostem v životě. Tou první byl nocleh na Cheopsově pyramidě, druhou pak byl výbuch sopky v Kongu," řekl novinářům bezprostředně po skončení akademického obřadu Miroslav Zikmund.

Režisér Petr Horký nyní točí o obou slavných cestovatelích celovečerní film Století Miroslava Zikmunda.

„Zeptal se mě jednou, zda jsem někdy počítal, že s Jirkou Hanzelkou dostaneme nějaké uznání či čestný doktorát. Nikdy, pochopitelně nikdy, nás to nenapadlo. Měli jsme jiné cíle než získat čestná uznání nebo dokonce doktoráty," dodal Miroslav Zikmund.

Pro Univerzitu Tomáše Bati bylo, podle jejich představitelů, poctou udělit titul doctor honoris causa právě Miroslavu Zikmundovi.

„Svou odvahou, s jakou se vydával spolu se svým přítelem vstříc novým poznatkům a dobrodružstvím, v pečlivém studiu a trpělivé dokumentaci poznatků, ale také v pevných lidských postojích, kterými čelil nepřízni osudu, může být příkladem nejen studentům zlínské univerzity. Pro naše studenty je velkým vzorem," zdůraznil rektor univerzity Petr Sáha.

Slavnostní udělení čestného doktorátu zasloužilému cestovali se konalo za přítomnosti akademických funkcionářů, kteří byli oděni do talárů, ozdobeni odznaky univerzity či fakulty, jako jsou například insignie, rektorský či děkanský řetěz nebo žezlo. Přítomni byli také studenti a další pozvaní hosté.

Mezi nimi byl i dlouholetý přítel Miroslava Zikmunda, houslista Václav Hudeček, který přijel i se svou manželkou Evou. Cestovali zahrál dvojici skladeb.

„Milý Mirku, moc ti blahopřejeme. Kdo jiný by si takové ocenění zasloužil než ty. Já si velice vážím toho, že už skoro dvacet let tě mohu nazývat svým přítelem. Vážím si toho já i moje žena. Splnil jsi mi tak sen z dětství," řekl osobně svému příteli Václav Hudeček.

Titul doctor honoris causa byl na univerzitní půdě předán už počtvrté.

„V minulosti tento titul obdrželi José Manuel Barroso, Eva Jiřičná a Sonja Baťová," vyjmenovala mluvčí univerzity Andrea Kadlčíková.

Vzkazy a gratulace

David Valůšek, ředitel Státního okresního archivu ve Zlíně-Klečůvce:

Milý pane Zikmunde, obdivuji vaši nezdolnou vitalitu a přeji vám pevné zdraví do dalších let. Váš optimistický úsměv při každém našem setkání je mi inspirací. Gratuluji vám k udělení čestného doktorátu, který si bezesporu zasloužíte.

Miroslav Adámek, primátor Zlína:

Miroslav Zikmund je obrovská osobnost, která je známá po celém světě a Zlínu dělá skvělé jméno. Je charizmatický a velmi si ho vážím. I proto, že se nikdy nijak a nikomu nezpronevěřil. Vždy, i v těch nejsložitějších životních situacích, si zachoval tvář a hrdost. Panu Zikmundovi přeji především zdraví. A přeji mu také, ať mu udělá radost nový film Století Miroslava Zikmunda.

Petr Sáha, rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně:

Jsme velice poctěni, že cestovatel Zikmund se rozhodl přijmout naší nabídku na udělení hodnosti doctor honoris causa. Je to totiž celebrita a nejenom regionální, má globální dosah. Rádi jsme jej ocenili honoris causa, protože pokud je náš velvyslanec, tak je to v každém případě pocta i pro nás.

Petr Michálek, ředitel Městského divadla Zlín:

Samozřejmě jsem velice rád, že pan Zikmund dostal čestný doktorát, moc mu gratuluji. Bezpečně vím, že to spolu oslavíme společně na derniéře Palubního deníku, která se koná patnáctého února. Mohu prozradit, že na děkovačce také obdrží originální dárek.

POZNÁMKA JARMILY KUNCOVÉ

Gratuluji k doktorátu i k narozeninám

Je čtvrtek odpoledne. V budově Univerzitní knihovny a rektorátu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně je už značně rušno. Ve vestibulu dostávám informační zprávu, ale to, co mě nejvíce uchvacuje, je velký zástup akademických funkcionářů, kteří byli oděni do talárů a ozdobeni různými doplňky, jako rektorský řetěz či žezla. Ne že bych nikdy neviděla talár, to zase říct nemohu, viděla jsem ale v životě jen ten soudcovský. Ovšem univerzitní? To pro mě byla nezapomenutelná premiéra. A ten jejich zástup, který se pak přemístil na místo, kde se mělo konat slavnostní předání čestného doktorátu UTB cestovateli Miroslavu Zikmundovi! Vím, bude to znít trošku dětinsky, ale mě ty různě barevné taláry uchvátily a připadala jsem si opravdu jako v nějakém americkém seriálu či filmu. A k osobnosti pana Miroslava Zikmunda pak musím říct, že na svůj vysoký věk vypadá velice dobře, stejně tak výborně komunikuje. Kdo ví, já má nynější střední generace bude vypadat za několik desítek let a zda se tak úctyhodného věku vůbec dožijeme. Na závěr si pak panu Zikmundovi dovolím také gratulovat k doktorátu a také k dnešním narozeninám!