„Přestože se mluví o třináctých chodníčcích, my ho považujeme už za čtrnáctý. Když jsme totiž akci dělali poprvé, byl to nultý ročník, který se nepočítá. Byl zkušební, ale náramně se vydařil. Od té doby v této tradici pokračujeme a my ji počítáme," pousmíval se během sobotního programu, ve kterém ve všech souborech účinkovalo na zhruba sto čtyřicet lidí, spolupořadatel Pavel Holub.

Letošní ročník se ovšem neobešel bez komplikací. Na vině byla bouřka v noci z pátku na sobotu, která akci málem poznamenala. „Zkomplikovala nám to opravdu nesmírně. Vlivem krupobití s vichřicí se převrátil celý stan, který je nad jevištěm. Vypadalo to celkem katastroficky, podlážky z jeviště byly vytrhané. Na hřišti stálo patnáct až dvacet centimetrů vody. V průběhu noci jsme proto byli nuceni provést zabezpečení, aby další bouřka, která byla hlášená po půlnoci, nezničila ještě více," vysvětlil Holub.

V časných ranních hodinách pak ve spolupráci s technickými službami zapracovali na úpravě prostranství, aby se sobotní program mohl konat. „Přivedli jsme jej do takového stavu, v jakém nyní je. Znovu jsme postavili jeviště, znovu opláštili stan. Pokud v letošním ročníku byla nějaká změna, pak ta optická, že jsme měli o devadesát stupňů posunuté jeviště. Jinak nás ale překvapila poměrně vysoká návštěvnost. Vzhledem k bouřce, kdy spousta lidí likvidovala škody, jich přišlo dost," doplnil během akce Holub.

Na bouřku doprovázenou krupobitím si však na akci vzpomněl málokdo. Uchvácena atmosférou Moravských chodníčků byla například Marie Vaňáčová z Napajedel. „Chodívám sem pravidelně. Vždyť je to národní tradice, takové krásné kroje. Je tady pohoda a hodně lidí. Napajedla jsou kulturní," pochvalovala si Vaňáčová. Nejvíce se prý těšila na Pozdní sběr Napajedla. „Lákalo mě vyzkoušet si ten jejich tanec, ale už jsem letitá," dodala s úsměvem seniorka.

Folkloru se nebrání ani Jan Jurča ze Zlína. „Přišel jsem už potřetí. Je to tady taková tradice, posedíme tu, podíváme se. Jsme z Moravy, kroje k ní patří," svěřil se Jurča.