„Je to koníček, kterého se nevzdám," říká rozhodně student zlínského Gymnázia TGM. Letos bude maturovat a jeho kroky by následně měly směřovat právě ke studiu některého z oborů, které s počasím a jeho zaznamenáváním a předpovídáním souvisejí.

Pravidelně do terénu a zaznamenávat

„Mým snem je měřit na některé profesionální stanici, třeba na Lysé hoře," říká.

Co je pro něj snem, by pro jiného bylo peklo. Práce totiž spočívá i v tom, že pravidelně musíte jít do terénu zaznamenat naměřené hodnoty. Je jedno, že venku řádí vichr a bijí hromy. Ostatně, kdyby se na horách mělo měřit, jen když je hezky, moc by se toho nenaměřilo. S meteorologickým pozorováním na kopci Vančica (510 m. n. m.) začal Jakub už v roce 2009, kdy zatím používal jen domácí meteostanici.

Od roku 2011, kdy si pořídil ještě lepší stanici, už pravidelně zaznamenával rychlost a směr větru, srážky, teplotu a vlhkost vzduchu.

„Pak jsem se nechal inspirovat nedalekou měřicí stanicí Maruška v Hošťálkové a chtěl jsem mít také stanici, která by mohla sloužit pro Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)," říká.

Za pomoci Milana Čermáka ze stanice Maruška tak získal meteorologickou budku včetně potřebného zařízení. Zařízení se však muselo neustále doplňovat.

„Díky pracovníkům ČHMÚ Praha jsme získali srážkoměr, další teploměry a registrační pásky a ČHMÚ Ústí nad Labem nám zase umožnil zahájení měření půdní teploty ve třech hloubkách a také měření rychlosti a směru větru pomocí anemoindikátoru. ČHMÚ Ostrava poskytl příslušenství na měření srážek," vypočítává mladý student.

Vůbec největším úspěchem bylo podle něj získání desetimetrového stožáru od Českého hydrometeorolo­gického ústavu z Českých Budějovic. A k čemu vůbec může taková stanice sloužit?

„Díky každé další stanici se zlepší předpověditelnost počasí pro oblast Zlínského kraje, což v mnohých případech přispěje k lepší přípravě občanů před hrozícím nebezpečím meteorologického jevu, jako jsou například povodně," vysvětluje mladý student gymnázia.