Je to ukázka práce myslivců za rok

„Chovatelská přehlídka trofejí se koná každý rok a má bohatou historii. Vždyť první ročníky vznikly v době založení Českomoravské myslivecké jednoty," uvedl Václav Obadal, předseda myslivecké komise Okresního mysliveckého svazu ve Zlíně.

Jak také doplnil, v letošním roce slaví chovatelská výstava devadesáté výročí.

Možná i proto se bylo opravdu na co dívat. V sokolovně bylo k vidění celkem 882 trofejí srnců, 66 trofejí jelenů, 164 kusů daňků a 26 muflonů.

„Jezdíme na podobné výstavy rádi a ta dnešní má opravdu velkou úroveň," ocenili přehlídku trofejí jedni z návštěvníků Marcela Tobiášková a Petr Maršálek z Hrobic.

„Výstava trofejí je vlastně přehlídka a ukázka práce myslivců za rok," připomněl Obadal.

Myslivci získávají trofeje průběrným odstřelem zvěře. Na sobotní výstavu se vybíraly ze všech mysliveckých sdružení a honiteb na Zlínsku od 5.dubna.

„Hned nato je 50 hodnotitelů a členů mysliveckého sdružení vyhodnocovalo. Hodnocení a zpracovávání údajů trvalo dlouhých šest týdnů a výsledky byly zveřejněny v katalogu pro sezonu 2012–2013," doplnil Obadal.

Co má u paroží největší cenu? Tak například rozloha, jeho síla nebo obvod. Na základě těchto parametrů trofeje dostávaly medaile.

Na přehlídce nechyběli ani trubači. Všichni zúčastnění byli svědky slavnostního pasování mladého myslivce Martina Stiksy, který letos úspěšně složil zkoušky myslivosti. Pasování se ujal dlouholetý myslivec a spisovatel v jedné osobě Vladislav Krop.

Dobrým znamením pro myslivce ze Zlínska je podle Obadala fakt, že se každoročně stavy zvěře a jejich kvalita zvyšují. Například jen vloni bylo na Zlínsku 52 medailových trofejí. Letos jich bylo už 61. „Díky péči myslivců," pochlubil se předseda myslivecké komise.

Co myslivce trápí? Jednoznačně pytláctví, které se stále rozmáhá. Pytláci jsou velmi dobře technicky vybaveni a někdy myslivci nemají téměř žádnou možnost je dopadnout.

„Doba, kdy pytlák chodil s flintou pod kabátem, je dávno pryč. Lesy v takovém pořádku, jako byly třeba před 25 lety, už snad nebudou," posteskl si Obadal.