Dnes tomu zřejmě nebude jinak.

Na Bambiriádě se však nenudí ani dospělí. Pro své děti mohou vybrat kroužek nebo aktivitu, kterou by mohly trávit volný čas. Rodiče mohou zaujmout jednotlivá sdružení a střediska volného času, která se ve Zlíně prezentují.

Samostatná stanoviště dětem nabízejí různorodé hry, soutěže, tvořivou činnost, sportovní aktivity nebo meditační cvičení.

,,Fandíme mladým a máme velkou radost z podobných akcí. Myslím si, že je důležité podporovat a rozvíjet jejich vlohy. Proto se sami, ve volném čase a z vlastních zdrojů, věnujeme mládeži," řekl Jiří Sadila, člen občanského sdružení Fair Play Fryšták.

Bambiriáda začala přehlídkou historické i současné požární techniky, dobových i moderních uniforem či pomůcek. K vidění vedle programu na pódiu byly i doprovodné aktivity jako požární útoky, cyklistický okruh na čas apod. Včerejšek pak proběhl ve znamení lidových tradic a folkloru.

Bambiriáda 2013 na náměstí ve Zlíně.

„Dnes se můžete těšit na pódiová vystoupení hudebních skupin, pěveckých sborů a divadelních souborů. To vše ve znamení 1150. výročí příchodu věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje," zvou organizátoři.

Stanoviště jednotlivých sdružení jsou dětem i dospělým k dispozici po celou dobu trvání Bambiriády. Prezentuje se jich tu celá řada. Od neziskových sdružení až po Armádu České republiky, kde si zájemci mohou vyzkoušet například střelbu na cvičný terč a zhlédnout ukázku moderních zbraní a kolové techniky.

Bambiriáda 2013 na náměstí ve Zlíně.

,,Je o to velký zájem. Už si tu zastříleli snad všichni bez ohledu na věk," podotkla pracovnice z Krajského vojenského velitelství Martina Příhodová.

Uplynulé dva dny počasí nebylo zrovna příznivé. Organizátory potrápil především déšť a nízké teploty. Tomu se částečně přizpůsobil i program. Kvůli špatným podmínkám se přesunuly naplánované aktivity z parku Komenského na náměstí Míru.

„Počasí nás letos postrašilo, ale zatím vše probíhá, jak bylo naplánováno," sdělila koordinátorka akce Jana Mašková. Ze špatného počasí neměli radost ani samotní návštěvníci.

,,Nám se tu moc líbí, jen by mohlo vykouknout sluníčko. Pokud nebude pršet, přijdeme i zítra," řekla včera jedna z návštěvnic Štěpánka Hlavová.

ROMAN POSPÍŠIL