Velká města bojují s placením poplatků za komunální odpad mnohém více než malé obce

„U nás se platí dvakrát ročně po 250 korunách. Vyšli jsme tak vstříc našim občanům. Je to především kvůli sociálnímu hledisku. Pro vícečlennou rodinu se nejedná o malou sumu," říká Josef Pospíšil, starosta Hřivínova Újezdu. Podle něj je tato praxe v obci zavedená již delší dobu a osvědčila se.

„Například loni snad poprvé zaplatili úplně všichni," říká starosta. Obec za občana z rozpočtu doplácí jen 17 korun. Je to i díky tomu, že lidé třídí odpad a vesnice zavedla kompostéry.

„Zavedení kompostérů se projevilo výrazně. Náklady na svoz jako nafta a podobně se zvyšují, ale nám se platba snižuje. Dříve jsme dopláceli i 70 korun za občana," doplnil starosta.

Podobně veselé to však rozhodně nemají ve městech. Ve Zlíně za odpady neplatí bezmála sedm tisícovek lidí, to je jako celé Malenovice. I Zlín drží cenu na 500 korunách a nabízí také rozložení do dvou splátek.

„Za poplatky vybereme 33 milionů korun, ovšem skutečné náklady jsou o 15 milionů vyšší. Za jednoho občana tak doplácíme cca 200 korun," konstatoval Zdeněk Dvořák, mluvčí města Zlína. Podle něj se cena za svoz odpadů ve Zlíně drží na stejné úrovni už deset let. Neplatiče si „bere do parády" právní oddělení. Podle mluvčího město kvůli notorickým dlužníkům i spolupracuje s exekutory.

K podobné „spolupráci" museli chtě nechtě přistoupit i v Otrokovicích. Tady první výzvu ignoruje více než desetina občanů. Necelých 600 Otrokovičanů si nechá říct po první upomínce. Na dalších 1200 obyvatel však čeká ve schránce platební výměr.

„Tento platební výměr se navyšuje o 50 procent. Museli jsme loni vydat 256 exekučních příkazů," informovala Romana Stehlíková, mluvčí Otrokovic. Také tady se nedaří vybrat celkovou potřebnou částku. Z rozpočtu tak město doplácí ještě dalších 4,5 milionu korun.

„Snažíme se doma odpad třídit. Je mi jasné, že za svoz komunálního odpadu město platí víc než za vytříděný a taky by se mi nelíbilo, kdyby se poplatek razantně zdražil," míní Martin Králíček ze Zlína, který dodává.

„Samozřejmě už se nám doma párkrát stalo, že jsme zaplatit zapomněli a řešili to na poslední chvíli, ale nebyl to záměr," směje se mladý Zlíňan.

To ve Valašských Kloboukách šli ještě dál. Už před lety tu zavedli bonusový program. Kdo poctivě třídí, může si platbu snížit. Nejedná se o žádnou závratnou částku, ale odměna za snahu vždy potěší.

„Bonusový program jsme zavedli před dvěma lety a hned se zapojilo 219 domácností," připomněla Sandra Novotná Kollerová, mluvčí radnice ve Valašských Kloboukách.

V praxi to funguje tak, že lidé třídí do speciálních pytlů. Ty jsou opatřeny čárovým kódem a každá domácnost má tak svůj „třídicí účet".

Za každý jeden kilogram vytříděného odpadu, ať už se jedná o papír, sklo či plasty, si mohou zapojení obyvatelé odečíst 50 haléřů.

ODPAD PRO ROK 2015 (7 měst, 5 obcí).

FRYŠTÁK

děti i dospělí 500 Kč (úlevy: podle věku, počtu dětí)

SLAVIČÍN

1420 Kč / známka na popelnici se svozem odpadu 1x za 14 dní, 900 Kč / známka na popelnici se svozem odpadu 1x za měsíc

VIZOVICE

děti i dospělí 550 Kč

BRUMOV-BYLNICE

děti i dospělí 490 Kč (úlevy: podle věku, počtu dětí, student s ubytováním, ZTP/P)

SLUŠOVICE

děti i dospělí 500 Kč

NAPAJEDLA

město má zvolený systém úhrady na základě smlouvy s občany v souladu se zákony o odpadu.

Známka na popelnici 120 l s četností vývozu odpadu:

1x týdně/ 2172 Kč

1x za 14 dní/ 1140 Kč

1x za měsíc/ 720 Kč

kombinovaná/ 1980 Kč

LUHAČOVICE

děti i dospělí 650 Kč (děti do 6 let a senioři nad 70 let: 325 Kč)

DOUBRAVY

děti i dospělí 480 Kč

KAŇOVICE

děti i dospělí 480 Kč

ŽELECHOVICE NAD DŘEVNICÍ

děti i dospělí 400 Kč

VYSOKÉ POLE

děti i dospělí 280 Kč (student: 160 Kč)

MYSLOČOVICE

děti i dospělí 613 Kč (platba do konce února 580 Kč); děti do 3 let neplatí)

VALAŠSKÉ KLOBOUKY

dospělí 340 Kč; děti, studenti v prezenčním studiu mimo město a občané nad 65 let 200 Kč

POZNÁMKA LUKÁŠE FABIÁNA

Mít všichni čas a chuť třídit, odpad by ani nebyl

Třídíte odpad poctivě? Přiznám se, že to mám ve vlnách. Někdy třídím do posledního kelímku, do poslední účtenky a jindy to vyloženě z lenosti narvu všecko do popelnice. Však jsem taky zjistil, že kdybych třídil úplně poctivě, tak vlastně skoro žádný komunální odpad není. Vše je zkrátka a jednoduše plast, papír, sklo nebo kov. Jediným odpadem mohou být zbytky z kuchyně a i o ty se u mě „porvou" kocouři, slepice a občas i mravenci.

Rozumní lidé na dědinách také dávno pochopili, že posečený trávník udělá mnohem více užitku v kompostu vzadu na zahradě než v popelnici. Znám pár lidí, co mají dokonce malinkatý kompost na balkoně. Když v něm totiž kromě bakterií pracují i třeba žížaly, rozhodně tak nezapáchá. Zkrátka asi stačí jen chtít a skládky by byly minulostí.