„Narodil se před čtrnácti dny a snad si ho brzy vezmu konečně domů," věří Lenka. Vedení novorozeneckého oddělení se pokouší maminky s dětmi propouštět co nejdříve. „Jakmile je to možné a jsou všechny parametry v pořádku, ihned posíláme pacienty domů, kde mají méně stresu a více klidu," potvrdil primář Macko.

Už na podzim přitom mají být vybudovány speciální pokoje pro rodiče s předčasně narozenými dětmi. „Každé dítě potřebuje být se svou matkou a zejména to platí pro novorozence, tím spíše pro ty předčasně narozené," říká primář Jozef Macko. Trvalá přítomnost rodičů u předčasně narozených dětí je běžná v Austrálii nebo v Americe. V Evropě je spíše výjimkou. Zlín je jedním z 12 měst v České republice, kde je moderní vybavení pro péči o předčasně narozené děti. Mohl by být první v republice, kdo maminkám nabídne i trvalý pobyt s děťátkem v inkubátoru. „Chceme rekonstruovat tři pokoje tak, aby rodiče mohli být s předčasně narozenými dětmi pohromadě a nemuseli být na oddělených pokojích, jako je to doposud," potvrdil primář novorozeneckého oddělení, kde je nyní 6 dětí, které neváží ani jeden kilogram.

BRZY ZAČNOU S PŘESTAVBOU

„Během deseti dnů by mělo být vypsáno výběrové řízení na zhotovitele stavby. Následně chceme co nejdříve začít a ideálně bychom začátkem října pokoje otevřeli," těší se primář.

Finanční prostředky ve výši přibližně dva a půl milionu korun získalo novorozenecké oddělení zejména díky veřejné sbírce, sponzorským darům a seniorům. „Senioři jezdí na ozdravné pobyty pořádané Nadací Synot a na těchto pobytech dobrovolně přispívají na projekt Malé mimi," vysvětlil senátor Ivo Valenta.

„Jezdíme s Nadací Synot na víkendové pobyty, na kterých máme zajištěno ubytování, stravu i výlety a zábavu," potvrdila Anneliese Přikrylová, která vede klub seniorů v Rožnově pod Radhoštěm.

POMOHLI I SENIOŘI

„Všem se nápad přispět na projekt Malé mimi moc líbil a nadšeně přispěli stokorunou nebo i více," prozradila. „V našem klubu seniorů je 850 členů a ti, kteří jeli na jarní ozdravné pobyty, se zapojili do veřejné sbírky libovolnou částkou," doplnila Přikrylová, která má 72 roků, a přesto je velmi aktivní. „Pořád něco podnikáme, cestujeme a nyní jsme rádi, že i pomůžeme," dodala.

Senioři společně s Ivem Valentou slavnostně předali primáři Jozefu Mackovi šek ve výši 105 900 korun. Peníze pomohou k vybudování speciálních pokojů pro maminky s předčasně narozenými dětmi. Projekt Malé mimi začal na podzim loňského roku. Iniciátorem byl Martin Gazda, kterému se před osmi lety narodila ve Zlíně předčasně holčička o váze pouhých 620 gramů. Díky lékařům mohla jít maminka s děťátkem po čtyřech měsících v pořádku domů.

Autor: MARCELA KANIOVÁ