"A budeme mít ještě dnes výborný silvestrovský oběd. Přijely k nám také naše děti," řekla Deníku v úterý Anna Šimčáková.

Silvestrovská zabíjačka se na prostranství před kulturním domem ve Spytihněvi konává tradičně už od roku 1999. Ve stáncích si lidé od desáté hodiny dopolední mohli koupit škvarky, sádlo, ovar, maso, tlačenku, obcházku a jiné dobroty. Komu byla zima, mohl si dopřát horkou zabíjačkovou polévku, grilovanou klobásku či také teplý svařák, grog nebo medovinu.

„Setkávají se tu vždycky místní i přespolní," informoval starosta obce Vít Tomaštík. Podle něj totiž řada lidí, ať už z Halenkovic, Otrokovic či nedalekých Babic, vyráží ráno na túry. Završují je pak na Silvestrovské zabíjačce.

„Odhadem se tady zastaví asi tak tisíc lidí," vyčíslil starosta. On sám prý na zabíjačce nejčastěji vyhledává škvarky. Ty už ale v době jeho příchodu na akci, po necelých dvou hodinách jejího trvání, nebyly. „Nejsou? Kvůli tomu já sem chodím," pousmál se starosta. Všeobecně si však rád dopřeje všeho, co se zabíjačkou souvisí.

Nad teplou grilovanou klobáskou si pochutnávala například Irena Vašková z Napajedel. „Byla výborná," zhodnotila žena. Vedle ní se horkou tmavou zabíjačkovou polévkou zahříval zase Marek Würz.

„Chodíme sem pravidelně. Polévka byla výborná. A co si koupím? To ještě nevím," řekl Deníku Marek Würz.

Ze všeho nejraději má prý takzvaný podbřušec. „Vlastně máme rádi celé prasátko a také zeleninu prohnanou prasátkem. Všechno je dobré, kromě ocásku," zasmál se Marek Würz. (jk)