„Pro děti bude toto hřiště určitě netradiční a tím i víc zábavné. Což bude přínosem. Můj osobní názor je takový, že by se mělo stavět více takových hřišť místo nových a nových elektronických hraček pro děti," sdělila svůj názor Jana Matějíčková z Luhačovic. Dále dodává, že se jí nejvíce líbí váha na písek a meteo stanice pro děti.

Kopeček s dřevěným mostem a tunelem, kopeček se skluzavkou, panoramatický dalekohled, proutěné hnízdo, půdní akvárium na pozorování podzemí, kulaté pískoviště s vrbovým přístřeškem. Z těchto a jiných herních prvků se budou moct malí školáčci těšit zhruba od konce listopadu, kdy je plánované ukončení výstavby. Celé hřiště však bude mnohem bohatší.

Zahrají si na divadlo

Vlastní představení si děti zahrají na nové dřevěné terase s divadelním pódiem. Nebo si uvaří vlastní dobroty v dětské kuchyňce.

Ředitelka školky Ivana Sáblíková uvedla, že zahrada bude sloužit pro potřebu mateřské školy, pro rodiče, prarodiče a sourozence dětí, ale také jako ukázka výukové zahrady pro ostatní návštěvy. „Prioritní cílovou skupinou jsou pro nás děti ve věku od 3 do 7 let věku, které navštěvují Mateřskou školu Valašské Klobouky a to v počtu 162 dětí," dodává.

Zahrada bude celoročně sloužit k aktivitám v oblasti ekologické výchovy, estetické výchovy, pracovní výchovy, smyslového vnímání, poznávání přírody, chování v přírodě a podobně.

Původně se měla zahrada začít předělávat už v období letních prázdnin, ale jak uvedla starostka Eliška Olšáková, povolovací proces stavby byl z legislativních důvodů delší, než se plánovalo.

„Záměrem projektu je vytvoření naučné a ekologické školní zahrady, která bude sloužit jako otevřená učebnice přírody a bude zbudovaná čistě z přírodních materiálů," vyjádřila se mluvčí Sandra Novotná Kollerová. „Zahrada bude estetického a ekologického typu a díky tomu dojde k rozvoji environmentální výchovy, vzdělání a péče o přírodní prostředí.

Získají vztah k přírodě

Snahou je, aby si děti vytvářely dobrý vztah k sobě, k druhým a k okolí, ve kterém žijí zejména k přírodě a životnímu prostředí," dodává.

Zahrada je z větší části dotována z Operačního programu Životní prostředí. Celkové náklady jsou více než dva miliony sto tisíc korun.

Typově stejnou zahradu vybudovali i ve Slavičíně v Mateřské školce Vlára. Tady je v centru zahrady venkovní krytá učebna chaloupka. Alej víl a skřítků je pěšina spojující budovu MŠ s chaloupkou bude sloužit jako prezentační. Na pomyslných paprscích, které z ní vybíhají, jsou situovány další prvky amfiteátr venkovní učebna s ohništěm, zahrádka s vyvýšenými záhony, kompostér, vonné chodníčky, hmatová stezka, „hory" s tunelem, skluzavka, přitahovadlo, meteo stanice a mnoho dalších herních prvků.

„Celková koncepce zahrady je řešena s ohledem na celkovou dispozici a funkční rozdělení zahrady. Měla by navodit pocit harmonie, rozvoj fantazie a orientace, aby se dítě těšilo na nová poznání, zkušenosti a těšilo se na pobyt v mateřské školce," uvedla za Slavičín investiční technička Alena Viktorinová.

DENISA SPURNÁ