Stavba kostela nejdřív rozdělila obec na dvě poloviny, část si svatostánek přála, druhá byla pro jinou investici. Během stavby se ale názory sjednotily. Jedinci by se prý našli, ale většina je na nový kostel v obci pyšná.

„Já to vnímám jako takový zázrak. Opravdu se podařilo, že nám tady během dvou let vyrostl takový krásný kostel. Už se moc těším na jeho vysvěcení a že v něm budou moci bývat bohoslužby,“ netají radost nad blížící se významnou událostí v obci Milena Brázdilová. Její manžel v něm bude možná zastávat funkci kostelníka. Sazovický kostel je kruhového tvaru, vychází z architektonického typu svatyně svatováclavské kaple v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze. Jeho stavba je už hotová, zbývá už jen vyzdobit uměním interiér.

„Na jedné straně bude tři a půlmetrový bronzový reliéf klečícího svatého Václava přinášejícího hrozny vína. Na druhé zase Panna Maria s Jezulátkem. V čele bude skleněný kříž z optického skla a za ním na zdi namalovaná freska Krista,“ přiblížil ještě zbývající dodělávky Václav Miklík ze Spolku pro výstavbu kostela svatého Václava v Sazovicích.

Stavba podle něj probíhá podle harmonogramu, stanovený termín otevření a vysvěcení platí. „Ještě chybí namontovat klasické vzduchové varhany, do čehož se pustí 11. dubna. Ladit se budou asi týden, takže do konce dubna by mohly být v provozu,“ podotkl. Celkové náklady na kostel jsou 29 milionů korun.

Kapacita je asi 200 lidí, k dispozici je necelá stovka míst na sezení. „Svatostánek, presbytář či třeba zpovědnice už jsou hotové,“ dodal Václav Miklík.
Kostel svatého Václava bude pouze filiální, jak často se v něm budou konat bohoslužby, zatím ještě není jasné. Stěžejní i nadále má být pro věřící kostel v sousedních Mysločovicích.

„Mám z toho opravdu velkou radost, že už za chvíli bude mít naše obec svůj kostel. Věřím, že jeho slavnostní vysvěcení bude zážitkem pro nás všechny, bude to naše místo duchovního setkání. Navíc jeho místo je přesně uprostřed obce,“ konstatovala starostka Sazovic Edita Hrbáčková.
Kostel, jehož podobu navrhl brněnský architekt Marek Štěpán, vznikl takříkajíc na zelené louce, obec pro jeho stavbu darovala pozemek. 

SOUVISEJÍCÍ

Do roka dostaví v Sazovicích kostel. Vzhled bude moderní

Architekt: Základní tvar kostela je válec jako v době sv. Václava