"Představitelé obcí však zatím oslovení nebyli. „Budeme důsledně požadovat, aby se opříslušné objekty někdo konkrétní staral spéčí řádného hospodáře a tyto budovy nehyzdily vzhled obce a nebyly místem pro kumulování se takzvaně nepřizpůsobivých občanů, například užívajících návykové látky,“ sdělil starosta Tlumačova na Otrokovicku Jaroslav Ševela. Využití prostor objektu je podle něj samozřejmě výhradní věcí majitele, tedy dceřinných organizací Českých drah. Na druhé straně poukázal na to, že už teď nejsou všechny budovy nádražních objektů právě výstavní.

Stejný pocit mají ivNapajedlích. „Nádraží je mimo osídlenou oblast a pravděpodobnost toho, že se tam budou scházet různé živly, je možná větší než vdalších obcích,“ obává se místostarosta Napajedel Milan Vybíral.

Radnice se rozhodla nečekat, co bude a sama aktivně hledá možnosti využití těchto objektů „Dobré by byly třeba sociální služby, které by zajistily stálé osazení budovy,“ míní místostarosta. Město proto už kontaktovalo otrokovickou charitu.

„Jednali snámi omožnosti dalšího využití nádraží,“ potvrdil ředitel Charity svaté Anežky MilanŠiška.

Kromě samotné budovy sprodejnou lístků je na napajedelském nádraží iněkolik dalších staveb ve vlastnictví Regionální správy majetku. Sklad přímo naproti nádraží je pustý. „Jako město trváme na tom, aby bylo nádraží bezpečným místem. Proto tam zajíždí už iteď hlídky městské a státní policie,“ doplnil Vybíral.

To potvrdila imluvčí zlínských policistů Lucie Javoříková. „Hodláme inadále nepravidelně kontrolovat tamní prostor iosoby,“ doplnila.

Podobně se knastávající situaci stavějí ivUherském Hradišti. „Budeme se snažit starostům obcí vyjít vstříc,“ odpověděla na dotaz Deníku mluvčí tamních policistů Jitka Zámečníková.

VOstrožské Nové Vsi výpravčí není už asi měsíc. „Budova je uzamčená. Ráno ji kolem šesté někdo odemyká a ve čtyři odpoledne zase zamkne. Mám už stížnosti od lidí,“ upozornil starosta obce Stanislav Tureček stím, že pasažérům chybí například čekárna, kde by se schovali před nepřízní počasí.