„Výskok jsem chtěl proto, že ho ještě nikdo z autorů podobných snímků nepoužil. Chtěl jsem, aby všichni lítali ve vzduchu, protože ze zkušenosti vím, že dívky se tím dostanou do polohy před patnáctým rokem,“ prohlásil Saudek.

Pro Jana Saudka v Křelově u Olomouce pózovalo 218 lidí. Dílo pomůže dětem bez biologických rodičů

Lidé ochotní se svléknout proudili do křelovské pevnůstky po několika kontrolách u vchodu. Všichni dorazili na vlastní náklady. „Přijeli jsme z Bochoře u Přerova. Bude to úžasný zážitek být na fotce, kterou fotil Saudek,“ řekli třicátníci, manželé Bartošíkovi. „Na nudapláž chodíme minimálně, ale když jsme u moře, plavky máme doma,“ smáli se. Svým dětem se výslednou fotkou prý budou nejednou chlubit.

Manželé Veronika a Pavel z Brna ocenili, že se svlékl i Saudek. „Oblečení lidé nám ale tady na akci, kde se prezentuje nahota, vadí. Je to nepatřičné,“ usoudili. Nezastírali, že sami nejsou slepí. Pavel prozradil, že na ženách sleduje především prsa, Veronika prý vnímá muže jako celek: „Jak vypadá, když jde proti mně, i když se zastavím pohledem na patřičných místech. Kocháme se ale tím, jak je příroda rozmanitá,“ dodala.

Policistka, která se svým kolegou pomáhala s ostrahou, označila včerejšek za úplně normální službu. „Doba četníka ze Saint-Tropez je pryč,“ doplnila policistka s nadhledem. „Šmíráci“ byli bez šance. Jediný, kdo krátce vyzrál nad bezpečnostním opatřením, byl malý ultralight, který několikrát zakroužil nad pevnůstkou. „Ahóóój,“ mávali mu pobaveně naháči.

I když si Saudek napřed pořídil několik zkušebních záběrů digitálním fotoaparátem, vystavena bude v olomoucké Podkově od 19. září jedna originální kolorovaná zvětšenina. „Byl bych rád, kdyby se vydražila za velké peníze. Nejvíce se za můj výtvor zatím vydražilo čtyři sta tisíc korun. A šlo to na charitu,“ řekl Saudek. „Doufáme, že se vydraží za několik stovek tisíc,“ uvedl Jaroslav Strejček, člen správní rady olomoucké nadace Malý Noe. Ta shromažďuje peníze pro pomoc dětem bez biologických rodičů, nebo o něž jejich rodiče ztratili zájem.