Kdyby se přece jen vyplnily škarohlídské předpovědi meteorologů a čekal nás spíše deštivý a pošmourný víkend, můžete vyrazit za kulturou někam pod střechu. Mimo nepřeberné množství koncertů a vystoupení po celém regionu se můžete těšit také na indiánský život v kroměřížské Florii nebo novou expozici pálenic.

Cyklisté, do sedel!

Kde: Hulín, Veselí n. M.

Kdy: sobota 20. dubna

Konečně, volají cyklisté při pohledu z okna. Už tuto sobotu si nadšenci do cykloturistiky mohou náležitě užít. Koná se totiž oficiální otevření cyklostezek. V rámci této akce vyrazí v ranních hodinách dva cyklistické pelotony, na které zvou pořadatelé širokou veřejnost. Jeden peloton odstartuje z Hulína, druhý z Veselí nad Moravou. Obě skupiny se střetnou ve 12.00 hodin v rekreačním areálu Napajedla Pahrbek.

„Akce není pojata jako závod, ale naopak jako pohodová projížďka se zastávkami ve všech projížděných obcích," uvedl Jiří Barouš, manažer Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu.

Bluesrocková karavana dorazí do Brodu

Kde: Dům kultury v Uherském Brodě

Kdy: pátek 19. dubna

Milovníci rockové a bluesrockové muziky dnes jistě nebudou chybět v uhersko- brodském Domě kultury. Na své pouti po Evropě se tam totiž zastaví Blues Caravan každoroční projekt vydavatelství Ruf Records.

Název Blues Caravan navazuje na oblíbené šňůry amerických bluesmanů po Evropě v 60. letech, které tak otevřely cestu k blues širokému publiku. Na letošní edici celoročního turné Ruf Records Blues Caravan 2013 vyjíždí dvojice tvrdě vyhlížejících kytaristů, Američan Bert Walker a Kanaďan Jimmy Bowskill společně s dynamickou britskou zpěvačkou a kytaristkou Joanne Shaw Taylor.

Po tomto jediném koncertu Blues Caravanu v České republice bude následovat tradiční afterparty v restauraci Domu kultury.

Do Meziříčí na bleší trh

Kde: Valašské Meziříčí, Křížkovského ulice

Kdy: sobota, 9.0013.00

Občanské sdružení Galerie Jako Doma pořádá v sobotu ve Valašském Meziříčí bleší trh. Lidé na něm mohou prodat vše, co už nepotřebují. Například sklo, porcelán, obrazy, mince, knihy, vánoční ozdoby, hudební nástroje a spoustu dalších věcí. Vstup je zdarma.

Muzeum pálenic bude mít novou expozici

Kde: Muzeum pálenic ve Vlčnově

Kdy: pátek 19. dubna

O novou součást bude bohatší Muzeum lidových pálenic ve Vlčnově. Dnes úderem 13. hodiny se jí stane expozice věnovaná expedici Trabantem napříč Jižní Amerikou. Ta s sebou vezla i nejmenší mobilní pálenici na světě od firmy Nitara z Nedakonic a cestou na různých místech jihoamerického kontinentu zkapalňovala své zážitky.

„Akce dostala název Destilací proti blbé náladě. Přístroj i vypálené vzorky destilátů předá do sbírek Muzea lidových pálenic vedoucí výpravy Dan Přibáň," uvedla Kateřina Kamrlová ze Slováckého muzea, jehož součástí Muzeum lidových pálenic ve Vlčnově je.

O čtyři hodiny později bude vedoucí expedice Trabantem napříč Jižní Amerikou Dan Přibáň vyprávět o Jižní Americe, cestování trabantem i pálení destilátů na cestách v přednáškovém sále Slováckého muzea v Uherském Hradišti. I tam, stejně jako na pátečním zpřístupnění ve Vlčnově, bude vstup pro veřejnost volný.

Na ROBfest přijedou Plexis i Dark Gamballe

Kde: Dům kultury v Uherském Brodě

Kdy: sobota 20. dubna

Česká punková legenda Plexis spolu s vyškovskými Dark Gambale budou hlavními hvězdami minifestivalu ROBFest, jehož třetí ročník se uskuteční v kulturním domě v Dolním Němčí v sobotu 20. dubna večer. Jako první vystoupí na tamní pódiu v 18.30 metalhardcoroví Incalm z Blatnice pod Svatým Antonínkem.

O hodinu později je vystřídá rockmetalová partička Free Fall z Uherského Hradiště. Po nich, ve 20.30, rozbalí své crossowerové rify uherskobrodští Chaos In Head. Půl hodiny před 22. hodinou se dolněmčanské publikum dočká nespoutaných punkerů Plexis, které hodinu před půlnocí vystřídají očekávaní Dark Gamballe.

ROBfest se poprvé uskutečnil před dvěma lety jako vzpomínka na zesnulého bubeníka Roberta Tinku, který v letech 19872010 působil v dolněmčanských kapelách Dagnes a AmöbiA. V uplynulých letech se na ROBfestu mimo jiné představily kapely Visací zámek či Alkehol.

Benefiční koncert na opravu kostelíka

Kde: kostel Narození Panny Marie ve Štípě

Kdy: neděle 21. dubna od 15 hodin

Communitas auxilium společenství pro pomoc a Římskokatolická farnost Štípa srdečně zvou na benefiční koncert na opravu blízkého poutního kostelíka. Akce se koná v neděli 21. dubna v 15 hodin v kostele Narození Panny Marie ve Štípě. Na varhany zahraje Tomáš Thon, o mluvené slovo se postará herec Městského divadla Zlín Rostislav Marek. Vstupné je dobrovolné.

Děti čeká zábava na „jejich" Florii

Kde: Výstaviště Floria v Kroměříži

Kdy: sobota 20. a neděle 21. dubna

Výstaviště Floria v Kroměříži se o víkendu promění v indiánské území. V sobotu i v neděli je tam totiž pro rodiče s dětmi připravena indiánská stezka, na které všichni poznají život indiánů na vlastní kůži.

Vystoupí Míša Růžičková s programem pro nejmenší děti, ty starší zase mohou vyzkoušet lukostřelbu nebo zhlédnout akrobatický in-line slalom v podání mistryně Evropy Lenky Buchcárové.

„Lákadlem je i krásná Bubble show anebo fotosoutěž každý, kdo přijde v převleku indiána se může do ní zapojit," připomněla za organizátory Hana Matulová.

Dále si děti budou moci otestovat svou fyzickou zdatnost na skákacích botách, in- -line bruslích a prověřit svou zručnost na hlavolamech, deskových hrách a skákacích podložkách.

Floria dětem je první akcí na kroměřížském výstavišti v letošním roce. Počasí se návštěvníci obávat nemusejí, v případě jeho nepřízně se totiž hlavní program přesouvá do krytých hal.

Výtěžek bazaru zamíří do Klokánku

Kde: sál hasičské zbrojnice v Bystřici pod Hostýnem

Kdy: pátek 19. a sobota 20. dubna

Jarní dobročinný bazar aneb Pošli to dál: takový název nese akce pořádáná na pomoc kroměřížskému Klokánku, která se ode dneška koná v sále hasičské zbrojnice v Bystřici pod Hostýnem.

Organizátoři sbírají dnes i zítra oblečení pro děti i dospělé, boty, hračky, sportovní potřeby, knihy, CD a další zajímavé a prodejné předměty dle uvážení. V pátek i v sobotu pak věci budou v prodeji.

„Noste prosím pouze věci ve stavu, v jakém byste je sami koupili," upozorňují předem organizátoři.

Lidé mohou věci darovat nebo nakoupit za velmi výhodné ceny. „Výtěžek z jarního bazaru bude věnován projektu Klokánek a neprodané věci budou odvezeny v rámci charitativní pomoci na Ukrajinu," doplnili organizátoři dobročinného bazaru.

Akci pořádá už druhým rokem tamní občanské sdružení Okrašlovací a zábavní spolek.

Ženský sbor Polajka slaví čtyřicáté výročí založení

Kde: Rožnov pod Radhoštěm, Valašské muzeum v přírodě, Janíkova stodola

Kdy: sobota 20. dubna, 14 hodin

Jubilejní koncert Ženského pěveckého sboru Polajka se uskuteční v sobotu odpoledne v Janíkově stodole v areálu Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

„Ženský pěvecký sbor Polajka založil před čtyřiceti lety doktor Jaroslav Štika. Tento vzpomínkový pořad je tedy zároveň pořadem k nedožitým dvaaosmdesátým narozeninám zakladatele," zdůraznila Jaroslava Štruncová, členka souboru Polajka a autorka scénáře sobotního koncertu.

Hostem přibližně devadesátiminutového pořadu bude rožnovský folklorní soubor Javořina s Dagmar Klímkovou a Gajdoši ze Zubří vedení Pavlem Čípem.

Ve Vsetíně vyškolí odzemkáře

Kde: Vsetín, Kulturní zařízení na Horním městě

Kdy: sobota 20. dubna, od 8.45 do 18.00 hodin

Soubor valašských písní a tanců (SPVT) Vsacan připravil na tuto sobotu školení chlapeckého sólového tance odzemek a obuškový. Zúčastnit se jej mohou začínající tanečníci, ale i zkušení odzemkáři.

Součástí školení bude teoretická část. „Na programu je ukázka nejlepších valašských odzemkářů. Následovat bude odborný výklad o fyzioterapii a pohybové přípravě," prozradil vedoucí SPVT Vsacan Miroslav Ekart.

Krátce po desáté hodině začne praktická část. Školení zakončí beseda se zástupci Rady pro valašský odzemek. „Snažíme se tento nádherný poklad lidového umění dále zachovat. Proto předáváme zkušenosti a učíme nové tanečníky," dodal Miroslav Ekart.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU