VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší rajská? Zasoutěží si i restaurace z regionu

Zlín /FOTOGALERIE/ – O nejlepší rajskou omáčku si 1. května v Karlových Varech zasoutěží i tři moravské restaurace.

20.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK / Matej Slávik

Z regionálního kola, které se konalo v sobotu 20. března ve Zlíně, postoupily do celorepublikového klání Horský hotel Sepetná z Ostravice, Restaurant Sušil z Bystřice pod Hostýnem a Moravská chalupa z Brna. Odbornou porotu ohromily jak povinnou koprovkou, tak tradičním regionálním pokrmem.

Předsedkyní hodnotitelů v sále Masters of Rock Café na Čepkově byla generální ředitelka Grand hotelu Pupp Andrea Pfeffer-Ferklová. Právě ona je totiž autorkou soutěže karlovarský Bad Food Cup, která se stala inspirací pro první ročník celorepublikové soutěže Czech Food Cup.

„Přihlásit se mohly pouze restaurace s certifikátem kvality Czech Specials. U koprové omáčky i regionálních jídel jsme hodnotili vzhled, chuť, kvalitu a nápaditost. Zatím máme za sebou druhé kolo, ale myslím, že úroveň je vysoká. Těším se, že rok od roku bude kvalita jídel ještě stoupat,“ sdělila předsedkyně Pfeffer-Ferklová, které nejvíce chutnal z regionálních jídel králičí hřbet ve slanince se šťouchaným bramborem.

O jeho přípravu se postarala právě Moravská chalupa, zástupce Jižní Moravy, která si vysloužila i cenu veřejnosti. Kromě jejich kuchaře se do Karlových Varů těší i Richard Martynek z Horského hotelu Sepetná, který reprezentoval na soutěži Severní Moravu a Slezsko.

„Fungujeme pět let, ale certifikát máme pouhý měsíc. Zkusili jsme to a vyšlo to, takž paráda. Rajskou umím dobře, alespoň si myslím. Ale uvidíme, v celostátním kole bude asi více dobrých kuchařů,“ pokrčil rameny kuchař.

Pro Restaurant Sušil ze Střední Moravy byla podle majitele provozovny Čeňka Kuby soutěž výzvou. Mladý tým tak prý mohl alespoň porovnat své schopnosti s případnými konkurenty a zjistit, jak se dá něco dělat lépe.

„Za postup jsme velice rádi. Dostat se mezi top restaurace bude pro nás zajímavá zkušenost i výborná reklama. Podle odezvy našich zákazníků neděláme rajskou nejhorší. Zda nejlepší, to se pozná,“ pousmál se Kuba.

Kromě postupujících si ale na své přišla i veřejnost, která mohla zdarma kterékoliv z připravených jídel ochutnat. Martina Frölichová ze Zlína si dala soutěžní koprovku. „Je dobrá, já takovou neumím,“ přiznala se.

Zda ji dělá lepší než jedna z přítomných restaurací, neuměl její partner Martin Ščuglík posoudit. Ten si totiž místo koprovky dal raději králíka. Ludmila Rybková zase ochutnala svíčkovou. „Výborná byla. Už dlouho jsem ji nedělala, ale zajdu si ke stánku pro radu,“ přiznala.

Certifikát Czech Specials vlastní z Moravy čtrnáct restaurací. Do regionálního kola se jich však přihlásily jen čtyři, přičemž tři z nich se dočkaly postupu. Podle ředitelky Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dany Daňové to může být tím, že se jedná o první ročník soutěže. „Věřme, že příští rok bude účast soutěžících hojnější,“ podotkla.

Nejlepší jsou recepty z 18. a 19. století, tvrdí kuchař Vojvodík

Podobně jako ekonom nebo informatik, i kuchař se musí pořád učit, říká pětadvacetiletý Tomáš Vojvodík z Přerova. Právě on byl totiž výrobcem jedné ze čtyř koprových omáček, které soutěžily v regionálním klání Czech Food Cup ve Zlíně o postup do celorepublikového kola. A byl úspěšný.

Koprovka není přímo jeho oblíbené jídlo, které by připravoval vyloženě s chutí. Jak však přiznal, svého favorita nemá. „Základ pro každého kuchaře jsou polévky a omáčky. Ale vařím rád všechno. Konkrétně polévky jsou nejjednodušší, řekl bych,“ míní Vojvodík, který má teprve čtyři roky po maturitě.

Veřejnosti a porotě, které měl představit i nějaké regionální jídlo, však polévku nenabídl. Do soutěže přihlásil tradiční švestkovou omáčku s uzeným masem a knedlíkem. „Je to jeden z typických pokrmů pro náš region,“ zdůvodnil.

Dodal, že dobrou omáčku a polévku nelze udělat bez kvalitního vývaru. A ten prý člověk rozhodně nepřipraví z bujonu vyvařeného ve vodě. „Základem jsou kosti, maso a dobrá zelenina. Měl by se vařit hodně dlouho, minimálně šest až osm hodin, nejlépe i dvanáct,“ upozornil Vojvodík.

Osobně vždy vychází při vaření z receptur starých kuchařek z 18. a 19. století. Právě v této době byla totiž podle něj česká kuchyně na nejlepší úrovni.

„Moderní kuchařky nejsou špatné, člověk tam najde spoustu tipů, ale stará kuchyně je opravdu nejlepší,“ doporučuje Vojvodík, který 1. května v Karlových Varech ukáže, jak umí uvařit rajskou.

Autor: Marie Šidlová

20.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dělníci v Otrokovicích opravují chodník v části Trávníky, který je ve směru příjezdu od Kauflandu. Stávající dlažbu kompletně odstraňují.
5

Starý chodník byl už celý zničený, konečně ho opravují

Balóny nad Olomoucí.
46

FOTO, VIDEO: Balonová show ozdobila nebe nad Olomoucí. Podívejte se

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? Nejen na to se můžete ptát vedoucí fyzioterapeutky Kroměřížské nemocnice Pavly Zemanové. Odpovídat vám bude středu 23. srpna v čase od 10 do 11 hodin.

AKTUALIZUJEME

Déšť krajské dožínky nepokazil, v průvodu se sešlo osm stovek lidí

Osm stovek krojovaných účastníků průvodu, dožínkové věnce pro hlavního hospodáře v kraji a samozřejmě bohatý doprovodný program: i letošní oslava sklizně se v Kroměříži o uplynulém víkendu vydařila.

Zoo se raduje z dalších mláďat

Chovatelé ve zlínské zoo mají další důvod k radosti. Početná šedesátičlenná kolonie plameňáků růžových se rozrostla o čtyři mláďata. Malí plameňáci se vylíhli na začátku července a díky skvělé péči rodičů zdárně prospívají. Stejně úspěšně se daří i dvěma malým samečkům u lemurů kata.

Pamětník Jiskry Otrokovice v první lize. Byl to malý zázrak, vzpomíná Gajdůšek

Už jsou v zapomnění. Většina z nich ani nežije. Byli to přitom oni, kdo před 53 lety do Otrokovic přinesli slávu. Na malém stadionku se na škváře kopala první liga. V sezoně 1964/1965 jezdily do míst současného moderního sportovního areálu na Baťově hvězdy tehdejší doby Tomáš Pospíchal, Andrej Kvašňák, Josef Masopust nebo Ivo Viktor.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení