VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší svatomartinská husa: jen kmín a sůl

Napajedla – /FOTO/ Pečená husa, knedlík a zelí. Tento typický svatomartinský pokrm zřejmě nechyběl o víkendu na stole ve většině domácností.

13.11.2011
SDÍLEJ:

Svatomartinské hodování si užili i na Zámku Napajedla. Nechyběla tam tradiční pečená husa s knedlíkem a zelím, husí kaldoun a paštika z husích jater.Foto: DENÍK/Šárka Šarmanová

A komu se nechtělo trávit čas za plotnou, mohl si na tradičním českém jídle pochutnat v některé restauraci a nebo třeba i na Zámku Napajedla. I tam se podávala dozlatova vypečená husička a nechybělo ani svatomartinské ví­no.

Receptů na pečenou husu je spousta. Nejlepší je prý ale ten nejjednodušší. Stačí použít kmín a sůl.

„Aby byla husa co nejkřehčí a nejšťavnatější, je potřeba ji nejprve den předem pořádně prosolit. Pak ji omýt a znovu nasolit. Maso tak získá i skvělou chuť a hlavně se při pečení utvoří i vynikající křupavá kůrčička,“ radí jednatelka zámku Eva Gajdošík, která rovněž oblékla kuchařskou zástěru a trávila hodiny v kuchyni.

Co by to byla husa bez knedlíku. Ale i těch je hned několik druhů. „Dělává se bramborový, karlovarský, ale i klasický kynutý, který jsme podávali i u nás,“ vyjmenovala Gajdošík.

A v neposlední řadě nesmí chybět zelí. Někteří podávají sladkokyselé, někde zase kysané.

Skladbu svatomartinského menu by měla tvořit i polévka. „Dělává se buď klasický vývar a nebo husí kaldoun, což byla i naše volba. Jde o vývar, který je zahuštěný buď jíškou a nebo vejce rozšlehaným v mléce. Do této polévky se pak ještě zavaří knedlíčky nebo nudle. Hodně důležité je ještě na závěr přidat muškátový květ nebo oříšek,“ popsala dále svatomartinská hostitelka.

Z husího masa se dají vyrobit i další delikatesy, které mohou na svatomartinské tabuli ještě více ozvláštnit. Mlsné jazýčky se na zámku mohli potěšit paštikou z husích jater s brusinkovým přelivem.

Ke tradičnímu menu by nemělo chybět ani svatomartinské víno. „Ke klasicky pečené huse se nejlépe hodí červené. Pokud je ale maso upravováno podle jiného receptu, například po staročesku, tedy na perníku, pak se spíše hodí bílé,“ radí ještě degustátor Vítězslav Dočkal.

Autor: Šárka Šarmanová

13.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sraz trucků ve Zlíně,  Výstava v Hradské ulici ve Zlíně.
19

Na Truck srazu se bude i grilovat

Vedoucí fyzioterapeutka Kroměřížské nemocnice Pavla Zemanová

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Primář Bartoník: Neurologie je v současnost velmi dynamicky se rozvíjející obor

ON-LINE ROZHOVOR BYL UKONČEN / Primář neurologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Jan Bartoník odpovídal na dotazy čtenářů Deníku

Na padělané recepty si vyzvedla léky, pátrá po ní policie

Po neznámé ženě, která si na základě padělaných receptů vyzvedla léky ve dvou lékárnách v Přerově, pátrá v těchto dnech policie. První případ se stal 20. června v 16.30 hodin v lékárně v Komenského ulici.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Krajský úřad přijal celkem 24 kandidátek pro podzimní parlamentní volby

Celkem 24 kandidátních listin pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky bylo v zákonné lhůtě, tedy do úterních 16 hodin, podáno na Krajském úřadě Zlínského kraje. Celkem za Zlínský kraj kandiduje za politickou stranu, hnutí či koalici 482 osob. Kandidátky přijímalo oddělení organizační odboru Kancelář hejtmana.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení