Za války pomáhala partyzánům

Marie Burešová prožila celou II. světovou válku, kterou považuje za nejsmutnější období svého života. Její manžel František Bureš i jeho tři bratři se zapojili do organizace Obrana národa. V únoru 1945 u nich našla pomoc partyzánská skupina „Bohuš," která měla původně seskočit padáky v Kudlovské dolině, ale ocitla se o desítky kilometrů jinde.

„Byli dezorientovaní. Naše rodina jim poskytla bezpečí, když jim dala k dispozici úkryt v lese, který si vybudovala na začátku války. Dnes je na tomto místě památníček. Dva zraněné členy skupiny přijížděl známý lékař ošetřovat do našeho sklepa i do skrýše v domku manželovy maminky a sestry. Žili jsme v neustálém strachu nejenom v této situaci, ale i denně ve chvílích, kdy jsem jim nosila jídlo do lesa," vzpomínala Marie Burešová.

Činnost rodiny Burešovy v této době nezůstala bez povšimnutí. „Byla jsem vyslýchána gestapem, manžel byl na vyšetřovnu gestapa předvolaný celkem třikrát. Němci si udělali na naší půdě pozorovatelnu a dva jejich vojáci tam chodili denně do služby. Válku jsme naštěstí všichni přežili ve zdraví a po letech jsme se s bývalými partyzány mohli setkávat v míru až do jejich smrti," uzavřela vyprávění nejstarší obyvatelka Zlína.

K významnému jubileu jí za město popřál i náměstek primátora Miroslav Kašný.

„Velmi rád paní Burešovou u příležitosti jejích narozenin navštěvuji. Stala se z toho již pěkná tradice. V rodinném kruhu společně strávíme pěkné chvíle spojené se vzpomínáním na její život prožitý ve Zlíně. Je obdivuhodné, že stále sleduje současné dění a často ho komentuje. Přeji paní Burešové pevné zdraví a krásné chvíle prožité s rodinou," sdělil Miroslav Kašný.