Učení a pak teplý oběd ve škole. Co když na to rodiče zkrátka nemají?

Rodiče ve špatné finanční situaci však mohou na oběd pro své dítě dostat příspěvek, a to například díky projektu Obědy pro děti. Cílem projektu je přispět dětem na jídlo ve škole, pomoc se poskytuje prostřednictvím samotných škol či jídelen.

„V průměru se jedná asi o pětadvacet korun na oběd pro jedno dítě. Obědy financujeme po celý školní rok,“ sdělila manažerka projektu Jana Skopová.

Ve Zlínském kraji se k projektu na školní rok 2017/ 2018 připojilo téměř třicet škol, z nich celkem 246 žáků. Ve Zlíně pak o příspěvek zažádala pouze Základní škola Mostní vzdělávající žáky s mentálním postižením.

Oprava a náhradní provoz zastávky MHD na ulici Štefánikova ve Zlíně.
Zastávka Školní zůstane další týdny v provizorních podmínkách

„Do projektu jsme se poprvé zapojili před třemi lety, letos o tom uvažujeme zase. Díky němu u nás má obědy osm dětí, několika dalším pak přispívají soukromí dárci,“ informovala ředitelka školy Věra Kundratová.

Organizátoři projektu Obědy pro děti posílají peníze přímo škole, ta pak dětem jídlo zaplatí. Tím je zajištěno, že se peníze dostanou skutečně tam, kam mají. Děti, kterým by měl být příspěvek přidělen, doporučují pedagogové, kteří je osobně znají.

„Pokud se na nás obrátí rodič, je informován, že se musí spojit se školou. My ve spolupráci s ní vyřešíme vše potřebné. Uzavřeme smlouvu a dvakrát za rok nám to škola vyúčtovává. Pak vidíme, jak děti obědvaly,“ doplnila Skopová.

Na transparentní účet projektu mohou lidé přispět jakoukoliv částkou

Ve Zlínském kraji budou mít rodiče i další možnost, jak dětem dopřát teplý oběd.

„Kraj se chystá zapojit do programu pro podporu stravování dětí, a to od druhé poloviny nadcházejícího školního roku,“ oznámil Jan Vandík z tiskového oddělení Krajského úřadu ZK.

Dřevnice. Ilustrační foto.
Město vydalo zákaz čerpat vodu z Dřevnice a jejích přítoků

Tato pomoc je určená rodinám, které alespoň po dobu tří měsíců pobírají dávky v hmotné nouzi. Další příspěvek mohou školy získat prostřednictvím dotačního programu Ministerstva školství.

NENÍ TO JEN O JÍDLE:

Oběd ve školní jídelně však není jen o zaplnění žaludku, dítě si tak může vylepšovat vztahy s okolím a získávat kamarády.

„Když spolu děti ve školním věku chodí třeba právě na obědy, prospívá to jejich socializaci. Taková společná činnost je navíc daleko lepší, než když sedí při výuce v lavici. Obědvání pro ně totiž není tolik stresové,“ vysvětlil psycholog Miroslav Krejčíř.

Děti bez oběda bývají více nepozorné, mají méně energie. Poté, co jim škola jídlo zaplatí, se situace s chováním mnohdy zlepší.

„Jsme s výsledky velmi spokojení, na dětech to jde opravdu poznat. Od té doby, co na obědy chodí, jsou viditelně spokojenější,“ potvrdila ředitelka Kundratová.

KOLIKA DĚTEM POMÁHÁJÍ?

Podle statistik iniciativy Women for Women, která projekt Obědy pro děti založila, bylo školám za loňský rok vyplaceno přes 19 milionů korun. Projekt tak dopřál obědy více než pěti tisícům dětí, z toho bylo 310 ze Zlínského kraje. Ten v rámci projektu obdržel přes jeden milion korun.

MICHAELA KOLKOVÁ